Учени от Великобритания предизвикаха сензация като откриха най-старите татуировки в света върху мумии от Египет, изложени в музей в Лондон.

Татусите са забелязани върху останките на мъж и жена от Гебелейн и това напълно опровергава твърдението, че в древността към татуировките са прибягвали само жените. Мумиите са на 5 000 години, а фигурите, изобразени върху тях, са на див бик и S-образни мотиви. Според учените татуираният мъж е бил убит насилствено, когато е бил на възраст между 18 и 21 г. Те отдавна забелязали „петно“ на рамото му, но едва сега установили, че това всъщност е татуировка с помощта на инфрачервени лъчи.



„Напълно сигурни сме, че това са рисунки, направени с игла. Татуировките върху тялото на мъжа са символ на сила и мъжество. А дамата вероятно е била важен човек в Древен Египет“, споделят учените.

Мумиите били открити в Гебелейн, където наскоро бе установено, че е открит първият фараон. По-рано учените били категорични, че само жените си правели татуировки, но новото откритие напълно опрпвергава тази теория.

Четете още: Честита Баба Марта!