Как се живее в България, ако на всеки три дни не избухва по един скандал? За съжаление, 2017-та година не беше изключение и ни предложи масирана атака от крайни решения, пресилени драми, обидни думи и набедени кандидати за слава.

Но освен големи истории, които в течение на времето се оказаха съвсем невзрачни, изминалите 12 месеца донесоха и истински скандали, които разделиха общественото мнение и нагнетиха голямо напрежение не само у замесените, но и у зрителите.

Нека си припомним нещата, които искрено ни възмутиха през изминалата година.

Ябълката на раздора

Януари започна „обещаващо“ със солово изпълнение на Илиана Беновска в дисциплината „мятане на ябълка“ по президента Росен Плевнелиев. Месеци след като се оттегли от политическия живот „Дондуков 2“, една друга журналистка вкара Плевнелиев в светската хроника. Той се яви, заедно с новата си любов - синоптичката Деси Банова, „На Кафе“ при телевизионната институция Гала. С това Плевнелиев пресече слуховете и клюките, но създаде нов скандал с въпросителна: нужно ли е доскорошен президент да излага романтичните си пориви в токшоу?

Повредените картини в квадрат 500

В началото на годината десетки шедьоври на националното и световно изкуство се оказаха сериозно увредени заради повредена климатична инсталация в сградата на прясно ремонтирания за 27 млн. лв „Квадрат 500“. Двете служителки, разкрили истината за увредените картини, бяха скоропостижно пенсионирани, а акад. Светлин Русев напусна Художествения съвет на Националната галерия в знак на несъгласие с опита на директорката Слава Иванова да омаловажи проблема.

Помните ли историята за Ахмед Моллов

През март една история разчувства хиляди българи. Ахмед Моллов, който чакал за бъбречна трансплантация години наред, отстъпи реда си на дете. Самият болен разказа това пред всички национални медии. В последствие десетки хиляди левове постъпиха в сметката на Моллов, за да се окаже дни по-късно, че мъжът изобщо не е в списъците на очакващите трансплантация, тъй като за съжаление няма намерен съвместим дарител. Моллов просто е нямало как да отстъпи мястото си на когото и да е било, както сълзливо твърдеше пред камерите.

Елена Поптодорова и нейната „кражба”


В края на февруари бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова беше обвинена в кражба от бутик на варшавското летище. Поптодорова сложила в чантата си крем „Герлен“ и излязла без да плати. По-късно тя обясни, че не става дума за кражба, а за разсеяност, но скандалът почти унищожи градената й с години дипломатическа кариера. Жълтите медии се възползваха и извадиха истории от нейното минало и загубата на детето й, което принуди Поптодорова да даде емоционално интервю, в което заяви, че е настъпила нечии интереси и това е довело до скандала.

Изборът на Кристиян Костов за „Евровизия”


Изборът на 16-годишния Кристиян Костов за конкурса “Евровизия” не мина без драми. Часове преди той да изпее песента си Beautiful Mess на полуфинала в Украйна, влогърът Анатолий Шарий разкри че момчето, чиято майка е казахстанка, е пяло в Крим на руския песенен конкурс „Голос. Дети" в лагера Артек. Това било през 2014 - годината на анексирането на Крим от Русия. За радост, опитът българският изпълнител да бъде замесен в руско-украинска пропагандна битка не сполучи и той заслужи любовта на публиката, донасяйки най-големия успех на България в историята на конкурса - второ място.

„ЦУМгейт“

Скандалът „ЦУМгейт“ сля политика, бизнес и прокуратура в една доста обсъждана, но все още забулена в мистерия среща. Бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов приема в офиса си в ЦУМ главния прокурор Сотир Цацаров и енергийния бизнесмен Сашо Дончев. За необичайното рандеву, което според мнозина изпада отвъд правовата държава, съобщи Дончев. Той твърди, че Цацаров е изразил недоволство от карикатурите и статиите в издавания от него в. „Сега“.

Версията на Цацаров е, че не е разговарял с двамата си събеседници като главен прокурор, така че няма нищо нередно. Едва ли ще разберем какво са обсъждали тримата, защото ВСС спря проверката. Секна и дебатът за стандарт за почтеност на представителите на съдебната власт. Георги Гергов пък бе изгонен от Изпълнителното бюро на БСП, което задълбочи конфликта му с Корнелия Нинова.

Цената на милосърдието - отец Паоло Кортези

Съвсем по християнски отец Паоло Кортези от Белене подаде ръка на семейство бежанци, само че с това скоропостижно настрои жителите на града срещу себе си. Католическият свещеник беше обиждан и дори заплашен със смърт. Стигна се до запалване на местната църква, въпреки че законно пребиваващите у нас сирийци така и не се настаниха в града. Кортези беше временно изтеглен от Ватикана, а в дунавския град с „гьола“ останаха само въздишките на стариците. За щастие, в края на септември човекът, който лично водеше туристи на остров Персин и искаше концлагерът там да се превърне в национално място за памет на жертвите на комунизма - се завърна и на 11 декември беше отличен с наградата „Човек на годината“ от Българския хелзинкски комитет.

От котешки СПИН, та на гей парад


Първата дама Десислава Радева съгради логическа връзка между котешкия СПИН и гей парада в един доста популярен и доста противоречив статус във Facebook. Докато някои я обвиняваха в хомофобия, други все пак защитиха правото й на свободна мисъл и лично мнение, дори и да не е чак толкова стилно изразено.

Ремонтът на годината

Сакралният ремонт на НДК за Европредседателството взе свиден бушон – Мирослав Боршош. Директорът с шалчето, културният мениджър - иноватор, създателят на „Перото“ и още куп други „арт-проекти” се оказа замесен в мащабна злоупотреба с пари. Първо с Боршош се сбори Лиляна Павлова, а след това прокуратурата му повдигна обвинения за умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки и неправомерно харчете на около 3.4 милиона лева.

Провинциална корупция с вкус на суджук

Корупцията в България придоби нови измерения и вкусове, след като бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов беше разкрит да прибира суджук по специална рецепта от името на Бойко Борисов. Мартинов изнудвал производител от Добрич, че ще бъде съсипан от данъци и проверки, ако не „плаща“ за партийни нужди и „такса спокойствие“ с месния деликатес. Докато не се събрали 4 тона. След изгонване от парламента и 6 обвинения за злоупотреба с власт, Мартинов се сринал психически. Но докато чака развръзката в съда, поне би могъл да се утеши със суджук, ако има скътан някъде.

Мистерията „Александър Николов“

Години наред Александър Николов пише в българските онлайн медии. Анализатор, коментатор, специалист по Франция, по граждански полети, туризъм, политика, Александър имаше само един недостатък – никой не го беше виждал на живо. За сметка на това всички го познаваха чрез Facebook, където той градеше перфектен имидж. Използвайки самоличността на Александър Мартинез – французин, който е нямал и представа, че подхранва схеми, Спас Василев от Кочериново си създаде перфектен приятелски онлайн кръг от столичния хайлайф. В крайна сметка Спас беше арестуван заради завличане на пари и измами със самолетни билети.

Антон Тодоров, Валери Симеонов и “столчето на Цолова”

Като „Викторгейт“ стана известен медийният скандал, сътворен от българския депутат Антон Тодоров, който заплаши водещия на Nova TV Виктор Николаев в ефир, че ще му се случи същото като на неговата колежка Анна Цолова, тоест - сваляне от ефир. Той посочи „празния стол“ до водещия като предупреждение да не задава неудобни въпроси. „Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба“, заплаши Тодоров журналиста. Малко по-късно вицепремиерът Валери Симеонов също напомни на Виктор Николаев за свалянето на Цолова от ефир. Последваха множество критики и нападки от страна на медийната гилдия, а Симеонов продължи скандала като даде 24 часа на журналистите да му се извинят. След 4-дневен шум за свободата на медиите в България, депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров подаде оставка като народен представител, с което „бунтът на журналистите” внезапно утихна.

Дебил - на всеки километър

Червеният депутат Иво Христов нарочи за дебилни 80% от българите, с което си „спечели“ огромно количество яростни коментари. БСП се вкара в унизителен обяснителен режим с медицински термини и пропагандни хватки, но обидата нямаше как да бъде преглътната.

Демонтаж на паметника пред НДК

От паметника „1300 години България“ до НДК беше останал само един опоскан скелет, но всеки жител на София имаше позиция по въпроса и караницата беше неизбежна. Освен ежедневните спорове, в които неминуемо и вие сте участвали, медийно-политическата какафония продължи два горещи месеца. БСП и ГЕРБ се замеряха с обвинения, млади анархисти палеха кранове под носа на охраната, проф. Старчев обикаляше съда, за да спаси останките на монументалния си труд, а архитекти спореха с патриоти за връщането на Войнишкия паметник.

Противоречивият избор на Тамара Георгиева за Мис България



Изборът на Тамара Георгиева за „Мис България“ предизвика истински скандал, тъй като според зрителите на конкурса, 24-годишната софиянка не притежава необходимата красота, за да представя страната ни. Скандалът се задълбочи след публикации в жълти медии, че Тамара дължи победата на гаджето си Стивън Роуз - син на бизнесмена Ричи Роуз, съдружник във фирмата „Дънди Прешъс Металс“, и Катя Роуз – собственичка на Rose Fashion House. Отделно, злите езици говорят, че самата Тамара се била похвалила на приятели, че титлата й струва 20 000 лева...

Скандалите с мръсния въздух в България


С настъпването на есента и зимата, скандалите с мръсния въздух в България придобиха застрашителни размери. В следствие на популяризирането на сайта за измерване на фините прахови частици Airsofia.info, създаден на доброволни начала, гражданите придобиха много по-голяма чувствителност към темата със замърсяването. Скандалът натежа още повече и защото страната ни е заплашена от съдебна процедура в рамките на ЕС заради замърсяването с фини прахови частици. Неадекватната политика на Столична община и на Министерството на околната среда и водите по въпроса, доведе и до серия протести в края на годината.

Изборът на Джино от Vip Brother


Георги (Гино) Ташев, известен в телевизонния ефир като Джино Бианкалана (по името на бившата си съпруга) разбуни отново духовете, като спечели риалити формата Big Brother: Most Wanted. Въпреки, че е почти неграмотен и е обвиняван в множество далавери и злоупотреби, Джино се окичи с титлата „любима звезда на България“ за втори път. През 2015-а Джино победи и във VIP Brother. Живял дълги години в Чикаго, Георги сам се рекламира с това, че не е особено грамотен и не обича да чете книги. Бившата му съпруга твърди, че той е бивш шофьор на камион и също така, че я е завлякъл с 20 000 долара. Във всички случаи много от зрителите смятат избора на такъв подозрителен тип за „любимец на публиката” за съмнителен и дори обиден.

Скандалът „има-няма” мораториум върху новите лекарства


С надеждата това да е последният голям скандал за годината, приключи и сагата
„мораториум върху плащането на нови лекарства и медицински дейности от НЗОК през следващата година“. В края на ноември депутатите приеха да се спре заплащането от здравната каса на нови лекарства за онкоболни без аналог. Решението предизвика истинско възмущение сред гражданите. Президентът Радев наложи вето, парламентът го отмени, а накрая премиерът Борисов размаза пръст и накара депутатите му да извършат 180-градусов обрат. Спорният мораториум, доскоро пламенно защитаван от ГЕРБ, беше отхвърлен с обяснението „да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение“. Сега горещият картоф остава в НЗОК, в чиято бюджет парите за въпросните лекарства не са заложени.

Четете още: Джино: неукият е не само жертва, но и победител!