Анорексията е една от най-тежките и коварни болести на съвремието. Става дума за психическо заболяване, характеризиращо се с драстична загуба на тегло, което застрашава живота на болния. То все по-често се наблюдава при подрастващи и млади момичета в тийнейджърска възраст.

Сред най-разпространените причини за заболяването са наложените и натрапени с годините стереотипи за красота от модните подиуми по света, личното неудовлетворение или негативни емоции, предизвикани от подигравки или подмятания, насочени към външността.

Четете още: Дания каза "не" на анорексията

Осъзнавайки мащабите на своето влияние над женската половина на човечеството, голяма част от модните къщи категорично забраниха работата с твърде слаби модели. Други пък сключиха договори с дами с далеч по-пухкави и сочни форми, апелирайки към жените по целия свят да се харесват такива каквито са.

Жестокото заболяване е добре познато и на звездите. Стотици са имената на знаменитости, попаднали в клопката на анорексията, някои от които губят живота си. Други обаче успяват да се изправят лице в лице с болестта и да излязат от битката като победители.

На част от тях именно спираме вниманието си днес:

Кейт Уинслет


Със сигурност сте изненадани, но е факт. Сексапилната и пищна Кейт е една от холивудските актриси, която е успяла да се измъкне от клопката на анорексията. От коварното заболяване звездата от „Титаник“ се разболява през тинейджърските си години, още преди да се прочуе. Хубавото е, че е успяла да се отскубне навреме от това безумие и днес светът се радва както на великолепните й роли, така и на женствените й форми.

Лейди Гага


Още от тийнейджърската си възраст Лейди Гага се бори с коварното заболяване. Преди 5 години певицата открито признава за проблема и за това, че непрекъснато се бори с булимията и анорексията.

Никол Ричи


Като тийнейджърка Никол Ричи всъщност е била доста закръглено момиче. След като обаче името й нашумява, тя започва да се подлага на неистови диети, водещи до драстична загуба на теглото й. Състоянието й се влошава особено много през 2007 г., когато осиновената дъщеря на Лайнъл Ричи стига до фрапиращите 38 килограма. По-късно тя ще признае пред обществото, че именно бременността й я е измъкнала от зловещото заболяване. До ден днешен Никол е благодарна на своята дъщеричка, за която вярва, че именно тя е спасила майка си от ада на анорексията.

Кейт Бекинсейл


Звездата от „Подземен свят“ също е сред холивудските знаменитости, които не крият, че са страдали от анорексия. Болестта обаче е в миналото, а днес Кейт Бекинсейл е сред най-обичаните и успели киноактриси.

Лили-Роуз Деп


Дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп втрещи феновете си с умопомрачително слабата си фигура това лято. Самата тя не е коментирала дали страда от анорексия, но със сигурност е споделяла неведнъж пред медии, че има проблеми с килограмите.

Линдзи Лоън


Преди 10 години актрисата бе достигнала до потресаващ вид вследствие на тежка диета, която включваше единствено прясно изцеден сок и 400 г плодове. За щастие, с помощта на специалисти тя успя да се пребори с проблема.

Деми Ловато


Деми Ловато е една от най-обсъжданите личности в Холивуд, особено когато става въпрос за личните й борби, които певицата води през различни етапи от живота си, сврзани с хранителните разстройства и наркотиците. Наскоро звездата призна пред сп. American Way за проблемите си с анорексията и булимията, с които води борба години наред: „Знаете ли, аз наистина щях да умра много млада. Най-големият ужас, който изживях, е в пубертета, когато тялото се променя. Досещате се, ханшът се разширява, гърдите растат – това за мен беше немислимо. Не осъзнавах, че това са нормални промени, мислех, че сама съм виновна, защото ям... И така се отказах от храната... Непростима лудост...“

Кейша

Още преди изпълнителката на хитове като Tik Tok, Timber и Die Young да започне да твърди, че е станала жертва на системен сексуален и морален тормоз от страна на композитора и продуцент д-р Люк, певицата признава пред сп. Vogue през 2014 г., че е била жертва на анорексията, борейки се с нея дълги години. "Не желаех нищо да сложа в устата си. До такава степен се подлагах на гладуване, че едва успявах да стоя на краката си. Хората казваха: „Уау, изглеждаш страхотно, без да си имат ни най-малка представа какво преживявам заради всички онези безумни лишения“, споделя тогава звездата пред изданието.

Алегра Версаче


Дъщерята на Донатела Версаче също е била покосена от анорексията. Смъртта на вуйчо й Джани Версаче и отговорността над половината от компанията на великия дизайнер, която паднала на плещите й, допълнително влошават състоянието й. До такава степен, че Алегра се превръща в ходещ скелет. Едва през 2007 г. Донатела признава пред света, че дъщеря й е страдала от анорексия. По думите на майката Алегра полага титанични усилия, за да измкне благополучно от зловещата клопка на болестта.

Пламена Петрова

Снимка: Facebook

Пламена Петрова нашумява след участието си в музикално риалити. Певицата обаче става жертва на анорексията, като самата тя признава, че именно тя й е попречила да пробие в попкласациите. Неотдавна тя отново застана пред камерите, за да разкаже за своя проблем. Тогава Пламена разкри, че тежи по-малко от 40 килограма и че почти не се храни. Петрова обаче даде явна заявка пред аудиторията, че ще се пори с всичките си сили, за да излезе победител от болестта, което и направи.

Вероника Стефанова

Снимка: Facebook

25-годишната манекенка Вероника Стефанова, която представи страната ни на престижния конкурс „Мис Свят 2017”, също не е подмината от коварната болест. За щастие Вероника успява да се пребори с ужасното страдание и днес е едно от най-популярните лица на борбата с ужасното заболяване.

Четете още: Шокиращата изповед на една анорексичка