Автор
Woman.bg

Поредната жертва на модната индустрия: 14-годишна умря от изтощение

Светът на модата е жестоко място и вестта за смъртта на една 14-годишна манекенка в резултат на изтощение е поредното доказателство за това.

След като години наред се говори за модели, които умират от анорексия в опит да се впишат в изкривените критерии за привлекателност, налагани от индустрията, сега една тийнейджърка изгуби живота си заради нечовешко издевателство от страна на агенти.

В края на миналата седмица младото момиче припада на 13-часово ревю в Шанхай. Линейка веднага е повикана, но пристига твърде късно – девойката вече е в кома. Два дни по-късно тя издъхва в болнично заведение на хиляди километри от дома.



Младото момиче се казва Влада Джуба и е родом от Русия, но напуска родината си, оставяйки семейството и образованието си, за да търси по-добър живот и да сбъдне мечтата си да стане топмодел.

Момичето подписва тримесечен договор с китайска агенция и заминава за Шанхай. Но контрактът далеч не ѝ осигурява живота, за който тя мечтае. Според публикациите в медиите момичето е обвързано с робски договор без здравна застраховка, а след разходите за билета, наема и храната се оказва, че Влада работи за 6,30 паунда на ден.

Според аутопсията причина за смъртта на Джуба е менингит, влошил се заради "пълно изтощение". Преди да се качи на сцената, тя има висока температура, но въпреки това организаторите и агентите настояват да дефилира.


Както споменахме, Влада Джуба не е единствената жертва на модния бизнес. В старанието си да се харесат на агентите и да си осигурят повече ангажименти, множество манекенки падат в бездната на анорексията. Светът още е потресен от трагичната кончина на сестрите Рамос.

Припомняме ви, че по-голямата от двете сестри - Елиана, умря седмица след като загуби съзнание по време на ревю, а Луизел изгуби живота си половин година по-късно, едва навършила пълнолетие, отново от коварната болест.

Сред другите манекенки, изгубили битката с анорексията, са французойката Изабел Каро и израелката Хила Елмалих. Изабел умира с тегло от едва 28 килограма, а Хила - 21.