Автор
Woman.bg

Легендите на Холивуд и техните емблематични парфюми

Има аромати, които са създадени, за да се превърнат в легенда. Те никога не излизат от мода. Те са есенцията, диханието, същността, великолепието, ако щете дори и осанката на една жена. Именно тези аромати се превръщат в най-обожаваните от повече или по-малко именити дами по целия свят.

Следва да се запознаете с някои от най-великите аромати на всички времена и знаменитости от златната ера на Холивуд до днес, които ги превърнаха в емблема:

Одри Хепбърн и "Acqua di Parma Colonia"

Снимка: Facebook/AudreyHepburn

Легендата Одри Хепбърн е сред малкото киноактриси, на които са присъждани четирите най-престижни награди - "Еми" (за телевизия), "Тони" (за театър), "Оскар" (за кино") и "Грами" (за музика). През 1960 г. великолепната Хепбърн се сдобива и със своя собствена звезда в алеята на славата в Холивуд. До края на живота си тя е и един от най-известните посланици на добра воля на УНИЦЕФ. Освен със знаменитите си роли и активното участие в обществени каузи, Хепбърн е известна и с огромната си колекция парфюми. Като перла в съкровищницата от завладяващи аромати обаче блестял един аромат - "Acqua di Parma Colonia" – любимото италианско изкушение на звездата от "Моята прекрасна лейди" – пленително съчетание от ароматите на мускус, амбър, роза, розмарин, жасмин, лавандула и сицилиански цитрус.

Дороти Дендридж и "Dana Tabu"

Снимка: wikipedia.org

Дороти Дендридж е първата афроамериканка, която получава номинация "Оскар" през 1945 г. в категорията за най-добра добра актриса. Статуетката обаче не отива в нейни ръце и причината е само една – цвета на кожата. Заради своя произход Дендрижд е принудена да търпи безброй унижения – отказват й достъп до всички луксозни и модерни хотели за бели хора в страната. Може би и в това се крие причината за избора й на парфюм - скандалния и чувствен "Tabu" - дебют на парфюмерийната къща "Dana". Любопитен факт е, че неговият създател получава поръчка да създаде ухание за проститутка. Ароматите, които го съставят, са жасмин, иланг-иланг, роза, нарцис, пачули, сандалово дърво, кехлибар и смола. Парфюм с тежест и стил, типичен за емоционалния и страстен натюрел на Дороти Дендридж.

Рита Хейуърт и "Guerlain Shalimar"

Снимка: wikipedia.org

Сред филмите, в които тази легендарна дива на холивудското кино разгръща своя талант, са класиките "Джилда", "Само ангелите имат крила" и "Кръв и пясък". Богинята на любовта, както я наричат, е известна още и със своите пет брака, като един от тях е с великия режисьор Орсън Уелс. През целия си живот обаче Рита Хейуърт е била вярна само на един аромат и това е "Guerlain Shalimar". Ирис, тонка, ванилия, роза, жасмин, опопонакс, лимон и бергамот са вплетени с такова съвършенство, че не е случайно, че именно "Guerlain Shalimar" се превръща в любимия аромат на милиони жени по света.

Мерилин Монро и "Chanel N5"

Снимка: marilynmonroe.com

Ако трябва да направим аналог на един от най-великите и вечни парфюми на всички времена - Chanel N5, с киноактриса, то това безспорно ще бъде холивудската икона Мерилин Монро. Две съвършени класики в едно. В едно свое интервю от 1954 г. актрисата споделя, че вечер си ляга в леглото, "облечена" само в няколко капки "Chanel N5". И ако до този момент парфюмът е бил сред най-известните на планетата, то след тези думи популярността му започва да превзема цели вселени. "Chanel N5" е смесица от иланг-иланг, ирис, жасмин, момина сълза, ветивер, пачули, кехлибар, ванилия, сандалово дърво. Това е и парфюмът, който за първи път включва в състава си и синтетична съставка - алдехид, който има нежен и свеж аромат.

Мерил Стрийп и "Guerlain Shalimar"

Снимка: Getty/Images

Считана за най-великата жива актриса на всички времена, Мерил Стрийп е известна още и със своите 19 номинации за 35 години, с което звездата от "Мостовете над Медисън" държи рекорда за актьор с най-много номинации за "Оскар" в историята на киното. Любимият аромат на Стрийп е "Guerlain Shalimar" – символ на женственост и изисканост. Неговата загадъчна чувственост е спечелила не само сърцето на Мерил Стрийп, но и на милиони дами по света.

Гуинет Полтроу и "Tom Ford Black Orchid"


Носителката на наградите "Златна камера", "Сателит", "Златен глобус", "Еми" и "Оскар" - Гуинет Полтроу, е безкомпромисен фен на "Tom Ford Black Orchid". Луксозен и чувствен аромат точно като самата нея!

Анджелина Джоли и "Bvlgari Black"


Един от любимите аромати на звездата от "Лара Крофт" е "Bvlgari Black" – освежаващ, пленителен, елегантен, секси и неустоим аромат, отговарящ напълно не нейното излъчване и обаяние! Любопитен факт е, че уханието е еднакво подходящо и за мъже, и за жени. Един аромат, отговарящ напълно на несломимия и силен дух на Анджелина Джоли.

Ан Хатауей и "Chanel Chance" и "Lancôme Magnifique"

Любимите парфюми на Ан Хатауей са "Chanel Chance" и "Lancôme Magnifique". Докато първият засилва съблазнителката в нея с божествения си цветен букет и екзотични нотки, вторият аромат е по-съвременен и свеж, подходящ за всекидневния живот на красивата актриса.

Скарлет Йохансон и "Dolce & Gabbana The One"

Сигурни сме, че няма мъж, който да не е изпадал във възторг от чувствените й устни, дълбокия поглед и впечатляващо сексапилните й форми. Влиянието й върху мъжката половина на човечеството е също толкова пленително, колкото и екзотичното ухание, вплетено в с невероятен финес в аромата на "Dolce & Gabbana The One". Хипнотичният чар на този парфюм напълно приляга на личността на Скарлет Йохансон и в това със сигурност е причината тя да е лицето на този омагьосващ парфюм.

Четете още: Кой е твоят аромат според зодията?