Автор
Woman.bg

5 от най-новите революционни методи и открития за лечението на рак

Оказва се, че ракът е по-стар от човечеството. Ще останете изненадани, като научите, че първите ракови заболявания са открити във вкаменелости на динозаври, обитавали планетата отпреди стотици милиони години, открити в района на Колорадо, САЩ.

Днес учените усилено работят над усъвършенстването на всевъзможни методи за лечение на коварното заболяване, един от най-обещаващите от които е имунотерапията (терапия на имунната система). Този прийом е изключително интересен, имайки предвид спецификата на раковите заболявания, а именно тази, че ракът не идва отвън, а започва отвътре. Полудяват собствените ни клетки. Ето защо се и търсят начини имунната система да атакува тези полудели клетки, но така че да се избегне опасността да бъдат атакувани и здрави клетки. Благодарение на имунотерапевтичните методи вече има развитие в лечението на някои ракови заболявания като меланом и такива, причинени от пушенето на цигари.

Кои са факторите, които са вероятна причина за раковите заболявания?

Малцина са учените, според които клетъчните телефони не причиняват ракови заболявания, но със сигурност едни от сериозните фактори за неговата проява са йонизиращата радиация (какъвто е случаят с чернобилската експлозия например), тютюнопушенето и токсичността на околната среда, неправилното храненето и др. Съвсем наскоро към серията от причини учените добавиха и още една – затлъстяването. Връзката между него и рака на гърдата вече е доказана. Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията поне 40% от случаите на ракови заболявания са резултат на затлъстяването и негативните му последствия върху здравето. Това твърдение може да има огромно влияние, имайки предвид, че над 2/3 от американското и поне 50% от световното население днес има трайни проблеми с теглото. Натрупването на голямо количество лош холестерол в организма нарушава баланса на хормоните и е причина за по-бързото разрастване, делене и увеличаване на клетките в различните органи. Когато това се случи има по-голяма вероятност за мутиране на клетката – причина за образуването на рак.

Кои са иновативните методи и открития за лечението срещу рак през последните две години, нека да видим сега:


1. Ензим, който спомага за разграждането на аргинин

След поредица от проучвания, учени от Политехническия институт в Хонг Конг, направиха революционно откритие, дължащо се на ензим, който спомага за разграждането на аргини - аминокиселина, която подпомага растежа и активността на раковите клетки. С унищожаването на аргинин раковите клетки започват да гладуват и умират. Доказано е, че намаляването на кръвните нива на аргинин забавя значително развитието на рак на черния дроб. Скоро се очаква да се получи патент за лекарството, което се основава на този принцип, и започва разработката на второ поколение лекарство, което ще бъде не само за лечение на рак на черния дроб, но също и за рак на други органи. Лекарството за лечение на рак ще се разпространява по целия свят, но се очаква първоначалната му цена да е твърде висока.

2. Комбинация от лекарства може да унищожи агресивни ракови тумори на гърдата

Раковите тумори могат да бъдат убити само за 11 дни, благодарение на ново лечение. Учени от Великобритания откриха, че нова комбинация от лекарства може да унищожи агресивни ракови тумори на гърдата.
Проучването включвало жени, страдащи от HER2 позитивна форма на рак на гърдата. На участничките била дадена комбинация от две лекарства. Броят на раковите клетки започнал да намалява при почти 9 от 10 жени и при един от четири случая туморите намалели значително. В някои от тях пък изчезнали напълно.

3. Протеин, извлечен от кръвта на охлюви, лекува рака на пикочния мехур

Интересното при това откритие е, че то се дължи именно на български учени. Новодиагностицираните с този тумор у нас годишно са не по-малко от 1000 човека. Екипът на проф. Павлина Долашка от Института по органична химия с център по фитохимия при БАН е направил разработката си на базата на протеина, извлечен от кръвта на градинските охлюви. Въпросният протеин не само стимулира имунната система да създава антитела, ни притежава особени въглехидратни вериги, които се свързват с протеини, които се намират върху туморните клетки и ги разграждат без остатък. Екипът на проф. Павлина Долашка е открил още, че извлек от охлюви убива упорита бактерия, която причинява вътрешноболнични инфекции. Става въпрос за бактерията Stenotrophomonas maltophilia, която е изключително устойчива срещу всички класически антибиотици.

4. Лечение на рака по генетичен път

Ново революционно генетично лечение на рака запомня болестта и следи като страж тя да не се завърне, съобщи Американската асоциация за напредък в науката на конференция във Вашингтон. Световните медии гръмнаха с новината за откритието. Научни екипи в няколко страни създали паметливи имунни Т-клетки (част от белите кръвни телца, които по принцип се борят с вирусите и бактериите), които не само засилват естествената защита на организма, но го пазят минимум 14 години, а и до живот от рак. Така те ефективно действат като ваксина. Терапията е като "живо лекарство" - бди и открива раковите клетки, запомня ги и бързо ги премахва от тялото.

5. Хибернация

Hoв нaчин зa лeчeниe нa paĸ пpeдлaгaт итaлиaнcĸи yчeни oт yнивepcитeтa в Tpeнтo. Meтoдът e ocнoвaн изцялo нa xибepнaциятa. Cпeциaлиcтитe пpeдлaгaт paĸoвo бoлнитe xopa дa ce пocтaвят в т.нap. изĸycтвeнo вцeпeнeниe, ĸoeтo нaпoмня пpизнaцитe нa зимния cън пpи мeчĸитe. „Tyмopният pacтeж щe ce зaбaви или щe бъдe cпpян нaпълнo, a здpaвитe ĸлeтĸи в тялoтo cтaвaт пo-ycтoйчиви нa paдиaция“ – ĸaзвa физиĸът Mapĸo Дypaнтe, ĸoйтo e диpeĸтop нa инcтитyтa зa фyндaмeнтaлнa пpилoжнa физиĸa. Paдиĸaлнaтa идeя нa итaлиaнcĸитe yчeни дoшлa cлeд дългoгoдишни изcлeдвaния въpxy живoтни, ĸoитo cпят дълбoĸ зимeн cън и иcтинcĸи cлyчaи зa oцeлeли пaциeнти пpи eĸcтpeмнo ниcĸи тeмпepaтypи. Πo вpeмe нa т.нap. xибepнaция (cъcтoяниe нa дълбoĸ cън пpи ниcĸa тeмпepaтypa), знaчитeлнo ce зaбaвят фyнĸциитe нa тялoтo – cъpдeчният pитъм, дишaнeтo, oбмянaтa нa вeщecтвaтa. Ha мoлeĸyляpнo нивo aĸтивнocттa нa гeнитe и cинтeзa нa пpoтeини cъщo ce дoвeждaт дo минимaлни тeмпoвe. Bcичĸи тeзи eфeĸти мoгaт дa имaт гoлям ycпex пpи лeчeниeтo нa paĸ, ĸaтeгopичeн e Mapĸo Дypaнтe. Toй излoжи дoвoдитe cи нa гoдишнaтa cpeщa нa Aмepиĸaнcĸaтa acoциaция зa нaпpeдъĸ нa нayĸaтa, пpoвeлa ce в Бocтън нa 19 фeвpyapи 2017 г.

Четете още: Тя роди въпреки рака: Кадри, които ще ви трогнат до сълзи