Автор
Woman.bg

Нов лек срещу рака на гърдата - окончателно одобрен

Жените с нелечим стадий на рак на гърдата ще имат шанс за по-дълъг живот. Учените установиха, че лекарството Ерибулин, известно със свойството си да лекува метастатичен рак на гърдата при пациенти с прогресия на заболяването след поне две химиотерапевтични схеми, може да удължи живота на болната с няколко месеца.

Екип от британски учени дадоха нова надежда за хиляди страдащи от рак на гърдата на много жени по света. Експериментално лекарство - Ерибулин, извлечено от морска гъба, със сигурност увеличава шансовете на пациентките с напреднал стадий на болестта, чието лечение не се повлиява от химиотерапия.

След първоначалното отхвърляне на лекарството през 2012 г., Националният институт за здравеопазване и грижа за върхови постижения промени решението си, след като се появиха нови доказателства, потвърждаващи огромните ползи на лекарството върху рака на гърдата.

Тройно негативните тумори на гърдата, които обикновено поразяват жените под 40 години, са видовете рак, които най-трудно се повлияват на лечение. Една на всеки пет жени с рак на гърдата страда именно от този вид заболяване. Резултати от последните изследвания обаче категорично сочат, че именно Ерибулин, прилаган под формата на инжекция веднъж седмично в продължение на две седмици, може да удължи живота на болните до пет месеца.

Съвети за превенция от рак на гърдата:

- Следете редовно за наличието на бучка в гърдата. Ако напипате такава, задължително отидете на преглед;
- Следете за евентуалното наличие на кожни изменения в областта на гърдите – например за появата на трапчинки или вдлъбнатини;
- Ако забележите промени във формата или структурата на самото зърно, обриви или други раздразнения, непременно отидете на лекар
- Следете за подуване и възпаление на гърдата.