Автор
Woman.bg

По-разредени букви в текст помагат на деца с дислексия

Децата, страдащи от дислексия /затруднения при четене/ могат да се справят доста по-добре, ако буквите в текста са по-разредени, сочи изследване, публикувано в САЩ.

Изследванията са направени от европейски учени на 54 малки италианчета и 40 французойчета, страдащи от дислексия, на възраст между 8 и 14 години. Те са установили два пъти по-добро разбиране на текста и с 20% по-висока скорост на четене когато разстоянието между буквите е по-голямо. Според ръководителя на изследването Марко Дзордзи от катедрата по психология на университета в Падуа, тези резултати дават лесен и практичен начин за подобряване на четенето при деца с дислексия, без специално обучение.



Оказва се, че този метод действа добре и при деца засегнати от тежка дислексия. Той няма никакъв резултат при деца, които нямат този проблем.

Дислексията засяга тази част на мозъка, която отговаря за речта, съответно води до различия в начина, по който информацията се обработва. Дислексията е затруднение с лексиката, предимно при четене и писане. Около 20 % от хората имат подобни проблеми.