Сиренето е интернационална храна. У нас обичаме бялото саламурено, в Италия - моцарелата, французите обожават бри, а швейцарците - ементал. Видовете сирена са хиляди, както и интересните факти за тях. Ние избрахме най-любопитните десет.

23 кг сирене на година - толкова изяжда средностатическият французин. Германците консумират средно по 20 кг, а руснаците - едва 5 кг.

Дупките в швейцарското сирене ементал се получават, когато въздухът в него се освобождава по време на ферментацията му. Това се случва в продължение на няколко месеца, а сиренето се съхранява на големи кръгли блокове.

Класическата моцарела се произвежда от биволско мляко от животни, които живеят в района на италианската област Кампания.

Френските сирена вече се правят изцяло с пастьоризирано мляко. Това стана, след като ЕС забрани употребата на сурово и накара французите да се разбунтуват.

Сиренето бри, всъщност, мирише на амоняк. Разбира се, той не е неприятен и се дължи на белия мухъл, който покрива млечния продукт.

100 гр меко сирене осигуряват 50% от дневната доза калций, нужна на организма, а твърдото сирене – 100%.

При някои народи в Кавказ сиренето с остър аромат се счита за афродизиак. Затова то винаги присъства на сватбената трапеза.

За производството само на един килограм пармезан са необходими поне 16 литра мляко. Зреенето му продължава 36 месеца.

"Кралят на сирената" е рокфорът. Той е синьо овче сирене, което зрее в пещери, задължително върху дъбови повърхности. Цветът му се дължи на мухъла, с който е покрито.

Хората , които редовно ядат сирене, са с по-добри резултати за умствени способности от тези, които рядко го опитват.

Източник: dete.bg