Вероятно пиенето на кафе има връзка с развитието на диабет и китайските учени смятат, че знаят механизма, по които се осъществява протективното му действие.

Веществата, които се намират в кафето блокират натрупването на токсични протеини, свързани с развитието на диабет тип 2.

„Намерихме три главни съставки на кафето, които преустановяват токсичния процес. С това може и да се обясни защо хората, които пият кафе, по-рядко развиват диабет“, казва изследователят проф. д-р Кун Хуанг.

В предишни изследвания е установено, че хората, пиещи по 4 или повече кафета на ден, имат 50% по-малка вероятност да развият диабет.

Китайските изследователи се спират на три вещества, намиращи се в кафето:
- кофеин
- кафеена киселина
- хлорогенна киселина

Установено е, че и трите съставки инхибират натрупването на островен амилоиден полипептид, като по този начин предпазват панкреатичните клетки.

От веществата в кафето най-добър ефект има кафеената киселина. Това показва, че приемът на кафе без кофеин също предпазва.

Очакват се нови изследвания, за да се даде допълнителна яснота по този актуален въпрос.