Автор
Woman.bg

19 разпространени заблуди за храненето - част II

Продължение...

11. Суровите продукти са по-полезни отколкото варените

Това твърдение не е еднозначно. Някои зеленчуци като патладжаните например съдържат отровни вещества, които стават безвредни след термична обработка. Освен това суровите продукти не винаги се усвояват пълноценно от стомаха, пише zdrave.bg.

12. Марулите са елексир за стройна фигура

Действително те не съдържат калории, но обикновено не се употребяват в чист вид. А повечето салатни сосове съдържат много мазнини.

13. Черният дроб е много полезен

В него има много витамини, минерални соли и протеин, но също голямо количество мазнини и холестерол. Диетолозите смятат, че в черния дроб на рогатите животни се натрупват опасни количества химикали и хормони, попадащи в организма на животното заедно с храната.

14. Ако храната изглежда и мирише добре, тя може да се яде

Това не винаги е така. Някои видове бактерии не променят външния вид, мириса или вкуса на продуктите. Затова, ако имате съмнения, по-добре не рискувайте.

15. Дъските за рязане, направени от дърво, не отговарят на санитарните норми

Това твърдят най-често производителите на пластмасовите дъски. В действителност разлика няма. Някои биолози дори смятат дървените за по-добри.

16. Кафето влияе отрицателно на бременността

Доказано е, че кофеинът не влияе на развитието на плода и няма отношение към абортите. Но според последни данни, публикувани в American Journal of Epidemiology, бременните жени трябва да се въздържат от кафето и другите напитки, съдържащи кофеин.

17. Кафето повишава артериалното налягане

Това е спорно. Някои данни показват, че 3-4 чашки кафе, равномерно разпределени през деня, ще повишат кръвното налягане, но същият ефект може да има и всяко вълнение или спор.

18. Лимоните са кисели, защото в тях няма захар, а много витамин С

В действителност в килограм лимони има повече захар, отколкото в килограм ягоди. А витамин С се съдържа в по-голямо количество в ягодите. Лимоните обикновено се препоръчват, защото те съдържат много други полезни вещества и притежават антимикробни и антисептични свойства. Именно затова те се използват при настинка, грип, ангина, възпалителни заболявания на лигавицата в устната кухина.

19. Морковите са много полезни за очите

Те съдържат голямо количество бетакаротин, който се превръща в организма във витамин А и е необходим за ретината на очите. Но в черния дроб например има по-големи запаси на бетакаротин.