Знаете ли, че малките топчета, които вчера ви сервираха в салата, са много полезни за нервите?

Става въпрос за каперсите - все още неотворили се цветни пъпки на храста бодлив каперсник. Въпреки че за България те са екзотична храна, в някои страни хората ги хапват направо от буркана - както ние правим с киселите краставички, пише dete.bg.

След като бъдат обрани, каперсите се мариноват, а в някои страни се консумират и в сурово състояние.

Вкусът им наподобява този на зелените маслини, но с много по-изразен кисело-лимонов привкус. Най-често се употребяват за приготвянето на салати, меса и риба.

Освен че са полезни за нервите, каперсите влияят добре на храносмилателната ни система. Те са противомикробно и противоалергично средство. Ако имате проблеми с бъбреците, жлъчката или черния дроб, трябва да внимавате с тях. Ако пък харесвате вкуса им, точно идващите празници са моментът, в който да ги употребите - те ще придадат екзотичен и празничен привкус на трапезата ви.

Салата с пиле

Продукти: 4 парчета пилешки гърди без кожа, 4 яйца, 4 кисели краставички, 4 домата, 250 гр сварени картофи, 4 с.л. майонеза, 150 гр сметана, 2 с.л. оцет, 2 с.л. каперси, 10 зелени маслини без костилки, 1 ч.л. копър, 1 стрък пресен лук, сол, черен пипер, маруля

Начин на приготвяне: Пилешките гърди сварявате в леко подсолена вода. Сварявате твърдо яйцата, обелвате ги и ги нарязвате на парчета. Обелвате доматите и ги нарязвате на четвъртинки. Махате сърцевината и нарязвате останалото на филенца. Картофите нарязвате на шайби с дебелина около 1 см. Краставичките нарязвате на парченца. Марулята измивате, изтръсквате добре и нарязвате на по-едро. Пресният лук го нарязвате на дребно. Изстиналото пилешко нарязвате на парченца и смесвате с картофите, краставичките, каперсите и маслините. От майонезата, сметаната, копъра, солта, черния пипер и оцета правите дресинг, с който заливате салатата. Размесвате леко и оставяте в хладилника, за да се смесят ароматите. В чиниите, в които ще сервирате, слагате един пласт от зелената салата, след това от пилешката салата и накрая декорирате с филенцата домати.

Патладжани "Капоната"

Продукти:
4 патладжана, 5 с.л. зехтин, 1 глава лук, 1 домат, 1/2 ч.ч. червено вино, 2 с.л. балсамов оцет, 2 с.л. каперси, 1/2 ч.ч. маслини без костилки, 1/4 ч.ч. счукани орехи, 2 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер, магданоз

Начин на приготвяне: Нарежете патладжаните на кръгове, поръсете със сол и оставете за 20-30 минути да се отцедят от горчивия сок. Измийте ги, оваляйте ги леко в брашно и ги изпържете. Загрейте зехтина в дълбок тиган и сложете да се задуши накълцаният лук. Щом леко омекне, добавете нарязаните на кубчета домати, виното, накълцаните маслини, доматеното пюре, каперсите, орехите, сол и черен пипер на вкус. Задушавайте за около 10 минути, след което добавете патладжаните и оставете под капак за още 15 минути. Поднесете ги поръсени с пресен магданоз.

Спагети с праз и риба

Продукти:
2 стръка праз, 1 бучка масло, 200 гр спагети, 200 мл обезмаслена сметана, 1 с.л. каперси, 2 филета пушена скумрия, 25 гр галета, магданоз

Начин на приготвяне: Накълцайте праза на дребно и го запържете в маслото, докато омекне. Сварете спагетите. Добавете сметаната, каперсите и рибата в тигана при праза. Оставете на огъня 1 мин. Отцедете спагетите, сложете и тях в тигана, овкусете и разбъркайте. Изсипете сместа в съд за печене. Поръсете с галетата и печете, докато съвсем леко се запече. Поднесете със стрък магданоз.

Крокети със сардини и кайма

Продукти:
10 сардини, 150 гр стар хляб, 500 гр кайма, 4 яйца, 1/2 ч.л. сол, 1 к.ч. каперси, 4 лъжици галета, брашно, олио

Начин на приготвяне: Сардините се изплакват със студена вода, отцеждат се и се нарязват на малки парченца. Хлябът се накисва във вода. Смесват се каймата със сардините, 2 яйца, солта, каперсите и изстискания хляб. Омесва се каймата, която трябва да е по-твърда от тази за нормални кюфтета. За целта се прибавя колкото е нужно галета. Оформят се неголеми цилиндърчета. Загрява се мазнина и се изпържват, като се панират в 2 яйца, брашното и галетата.