Писията е най-вкусна печена, а в тази рецепта азиатските подправки подчертават характерния й вкус.

Необходими продукти за 2 порции:

2 червени люти чушлета, почистени от семките и накълцани
2 глави лук шалот, нарязани на дребно
1 скилидка чесън, накълцана
лимонена трева
коренче джинджифил, обелено и накълцано
2 с.л соев сос, щипка захар
2 с.л зеленчуково олио
2 филета от писия
див лук и кориандър за сервиране

Начин на приготвяне:

1. Направете паста, като пасирате или обработите в блендер заедно лютите чушки, шалота, чесъна, лимонената трева, джинджифила, соевия сос и захарта. Можете да ги счукате и в хаванче на ръка.

Загрейте олиото в малко тиганче и запържете в него пастата за 2 минути, докато потъмнее и се освободят ароматите на подправките. По желание добавете и мъничко сол, след което свалете от огъня и оставете настрана.

2. Загрейте фурната на средна температура. Сложете рибата в тавичка, след което с облата част на лъжица разнесете пастата по повърхността й. Тънък слой трябва да покрива цялата риба.

Поставете във фурната и печете 10 минути, докато кожата на рибата започне да се отделя лесно.

Сервирайте с ориз. Поръсете с див лук и кориандър по желание. Източник: goodfood.bg