Печено пиле – не ви ли звучи като най-лесното нещо на света, а?

Обожаваме да си приготвяме този вид месо, защото се комбинира лесно, няма възможност да сбъркаме нещо генерално и в същото време резултатът е страхотен всеки път.

Напоследък сме абсолютни привърженици на птици, отглеждани на свобода или такива, които са похапвали естествена храна.

Хубавото на пилето е, че не се нуждае от сериозна предварителна подготовка, за да бъде сготвено, освен това е подходящо както за семейна вечеря, така и за празненство.

Ето и необходимите продукти за 4 големи порции:

1,5 килограма пилешко месо, за предпочитане 2 по-малки птици
1 голям лимон
4-5 супени лъжици зехтин
прясно смлян черен пипер и сол на вкус
подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до температура от 220 градуса.

Сложете двете пилета в подходяща тава за печене. Разрежете лимона на две половини и изстискайте сока от едната върху месото. Втората нарежете на парчета, с които напълнете вътрешността на птиците.

Полейте със зехтин и овкусете със сол и черен пипер, както и с всякакви подправки, които ви хрумнат. Ако използвате готова подправка за пилешко месо обаче, не добавяйте сол, тъй като обикновено в нея има определено количество.

Печете около 15 минути, след което полейте с получения сос и намалете температурата до 180 градуса. Печете още около 45 минути, като от време на време поливайте птиците със сос и ги обръщайте, ако има нужда.

Когато е готово, което отнема около 60-70 минути, извадете и оставете да се охлади леко за 10-15 минути. След това нарежете, поръсете със свеж магданоз и сервирайте с гарнитура по избор.