Автор
Woman.bg

Защо родната Евровизия пак се тресе от скандали?

Едва обявена вчера, песента, с която България ще участва на "Евровизия", предизвика големи скандали. Както Woman.bg вече писа - групата Equinox ще ни представи на песенния конкурс тази година. Официалното лице на формацията е Жана Бергендорф, докато в компанията й са не толкова популярни за родната сцена имена като Георги Симеонов и Владимир Михайлов. Това обаче не жегна родната аудитория толкова, колкото факта, че в групата участват двама цветнокожи американци - Джони Манюел и Трей Кембъл. Въпреки интересното звучене на песента "Bones" (Кости), мнозина са жегнати от факта, че чужденци ще ходят в Лисабон да ни представляват.

Като цяло проектът Equinox е с доста въпросителни. Една от които е защо когато Жана Бергендорф е обявена за водещ вокал в тази формация, нейното участие е буквално сведено само до припева на парчето. Нима гласовите възможности на ексцентричната изпълнителка са за подценяване и не заслужават повече акцент в песента? С останалите гласове нейният направо бледнее на фона, но пък визията й copy/paste Сия е акцент, който не остана незабелязан от почитателите на Eurovision.

Всъщност дали включването на Жана в този проект не е чисто стратегическо решение? Тя все пак е победител от "Х-Фактор" и има успешна кариера. За разлика от останалите членове, които са изкарани на преден план вокално. Това прокара подозрението в музикалните среди, че ползата от Бергендорф е да служи повече като лице, отколкото като певица в парчето. "Очевидно е, че тя е поставена като оправдание пред публиката. Ако проектът беше без нея, щеше да възникне големият въпрос: Защо точно никому непознати изпълнители в България, ще ходят да ни представят на "Евровизия"? Това е цялата работа", коментират възмутени от задкулисните игри.

Заговори се и за финансирането на проекта. Клюката гласи, че един от участниците - Георги Симеонов е спонсорирал високобюджетния процес от създаването на песента до видеоклипа. Той бил подпомогнат от силен финансов гръб на приближена до него фолк певица и поради тази причина има и капацитета да популяризира парчето по най-добрия начин на световната сцена. Дали тези твърдения са достоверни - не се наемаме да твърдим, но е факт, че слухът усилено се обсъжда в музикалните среди у нас.

Като цяло мненията за успеха на "Bones" в световен мащаб са на двата полюса. Мнозина смятат, че след последните успешни две изяви на България на "Евровизия", то този път може и да не се класираме в десятката. Други пък приемат парчето като потенциален играч във финалната вечер. Трети пък отправят съмнения как би звучала песента на живо в изпълнение на петимата музиканти.

"Това буквално е Сия. Полуфинал 1 наистина е много по-силен, но много от песните се опитват да бъдат тъмни поп парчета и могат да загубят от този факт. Да, може да загубим някои наистина добри записи впоследствие!", коментира фен на песенния форум. Друг го подкрепя с думите: "Да, за съжаление е така, съгласен съм. Така например България и Хърватия са с модерно звучене, но мрачно послание. Гърция и Армения пък предпочитат да пеят на националните си езици. Да не говорим за трите емоционални балади от Литва, Ирландия и Исландия. Няма шанс всички да се класират."

Автор: Даниел Петров