Автор
Woman.bg

Уволниха транссексуална манекенка за расизъм към белите

L'oreal разтрогна договора си с първия транссексуален модел, с който са работили – Монро Бъргдорф.

Причината са расистки изказвания към белите, съобщиха представители на козметичния бранд в социалните мрежи. „L'Oreal подкрепя многообразието. Коментарите на Бъргдорф не отговарят на ценностите на компанията и взехме решение да прекратим сътрудничеството си с нея”, се казва в съобщението.

Бъргдорф не пропусна да коментира ситуацията и заяви, че дори и да не го признават открито, L'Oreal искат техните рекламни лица да не са силни жени, а „само да седят и да се усмихват” и да мълчат за това, че първопричината за недостига на многообразие всъщност е расизмът. В заключение Бъргдорф призова за бойкот на L'Oreal.



Скандалът, заради който козметичният гигант прекрати договора на Монро, се разрази преди няколко седмици. Тогава Бъргдорф си позволи расистки изказвания по адрес на бели във Фейсбук.

Тя написа пост, в който казва, че "голяма част от бялото население на планетата не осъзнава или не признава, че съществуването на бялата раса се гради върху смъртта на хора с друг цвят на кожата и е пропито от расизъм”.

По-късно моделът премахна съобщението, а на страницата й се появи нов пост, в който тя пише, че журналистите са извадили изказването й от контекста. Бъргдорф заяви, че не обвинява никого лично, но всички бели като общност са виновни за създалата се ситуация, защото системата насърчава дискриминацията от векове.