Филмовият фестивал в Кан все още продължава и стопля сърцата ни не само с феерия от красиви тоалети, разходени по червения килим от най-големите величия в шоубизнеса, но и със селекция от колоритни снимки в социалните мрежи.

Припомняме ви, че кинофестивалът в Кан е един от най-престижните кинофоруми в света. Той е открит на 1 септември 1939 г. с филма „Гърбушкото от Нотър Дам“. Инициатор за провеждането на фестивала е тогавашният министър на образованието на Франция политикът и адвокат Жан Зе. Датата обаче се оказва съдбовна не толкова за провеждането на фестивала, но и за цялото човечество – Нацистка Германия напада Полша и избухва Втората световна война.

Възраждането на фестивала е през 1946 г., когато се провежда от 20 септември до 5 октомври. След това се организира всяка година през май с малки изключения.

Фестивалът всяка година събира величия от цял свят. Поради това и историята му е свързана с редица паметни моменти. Именно в Кан дебюта си в шоубизнеса прави Бриджит Бардо, на червения килим във френския град своите изящни моменти изживяват и двойки като Кейт Мос и Джони Деп и Никол Кидман и Том Круз. Симон Силва пък без свян захвърля дрехите си, предизвиквайки грандиозен скандал, а красавици като Грейс Кели, Даян Крюгер и Никол Кидман превръщат минаването по червения килим в апотеоз на великолепието.

Завинаги в историята ще остана и екзалтираната реакция, с която Роберто Бенини посреща новината, че печели голямата награда на журито за филма си "Животът е прекрасен" през 1998 г.