Мъжката библия Palyboy най-вероятно ще спре да излиза на хартия след повече от 60 години на пазара.

"По-рано съществуваха начини да се справим със загубите, но сега вече не съм убеден, че печатът е най-добрият вариант съдържанието ни да достигне до бъдещите ни потребители", заяви изпълнителният директор на Playboy Enterprises Бен Кон.

Основната причина за решението на ръководството е, че желаят да съсредоточат сили и ресурси върху развитието на марката Playboy, разкриват чуждестранни медии.

Припомняме ви, че към днешна дата Playboy е много повече от списание. Това е бранд, включващ разнообразни продукти, дори и телевизии и нощни клубове. В Китай пък Playboy е познат като марка дрехи, тъй като другите продукти не достигат до там заради цензурата.

От 50-те години на миналия век – когато излиза първият брой на списание Playboy, до днес редакторската политика на изданието претърпява редица промени. През годините страниците и кориците на мъжката библия са представяли разголени фотосесии на едни от най-сексапилните дами в шоубизнеса. Но през 2016-а година на еротичните сесии се слага край и от изданието обявяват, че променят концепцията на ежемесечника.

Playboy решава да се откаже от пълната голота и да заложи на комбинация от по-закачливи и естествени снимки на жени с малко дрехи по тях и качествени журналистически текстове. Всъщност идеята списанието да бъде не просто развлекателно четиво, а сериозно образователно издание, не е нова. Именно към тази концепция се придържа и Хю Хефнер години наред. Затова и заедно с голите фотосесии на Джена Джеймсън, Кейт Мос и Памела Андерсън, той предоставя трибуна на Мартин Лутър Кинг да говори за проблемите на чернокожите и на Фидел Кастро за революцията.

През 2016-а година Playboy обаче решават изцяло да обърнат гръб на голите фотографии. В едно от изданията, бележещи новото за списанието начало, те не просто показват облечени красавици, а за първи път в историята на ежемесечника представят фотосесия и интервю с жена с хиджаб.

Тя е американска репортерка от либийски произход - Нур Тагури, и е определена от мъжката библия като "Ренегат" – съвременна личност, която рискува всичко, дори живота си, за да прави това, което обича. В нейния случай да работи като журналист. Нур не крие, че мечтата й е да бъде първата жена с мюсюлманска забрадка в американска телевизия.

След близо година от Playboy установяват, че отказът от голи фотографии не е печелившо решение и разсъблечените модели се завръщат върху страниците и кориците на изданието. От списанието обаче продължават да развиват идеята за по-качествени и обширни материали, поради което броевете им се открояват с интервюта с емблематични фигури за американското съвремие - артисти, общественици, репортери и т.н. Идеята за качествени журналистически текстове обаче е умело съчетана с доза провокация. Каквато е фотосесията с транссексуалния модел Инес Рау, например.

Смуглата красавица краси октомврийския брой на Playboy. Тя не просто се появява на страниците на изданието, но и е обявена за Playmate и момиче на месец ноември. Няма как да не подчертаем, че в дългата история на мъжката библия никога не се е случвало транссексуален модел да стане момиче на месеца.

Към днешна дата решението да се прекрати издаването на списание Playboy на хартиен носител не е окончателно взето и мнозина се надяват така и да не се стигне до това. Спирането на ежемесечника несъмнено би било край на една цяла ера, започнала още през далечната 1953-а година с черно-бяла фотосесия на великата Мерилин Монро.

View post on Instagram