Автор
Филип Данауи

Бандерас: "Не искам да съм следващият Рики Мартин"

"Ако ми се пее, ще взема китарата и ще го направя. Със сигурност нямам намерение да пея за комерсиални проекти. Не искам да бъда нещо като следващия Рики Мартин, а и да искам, не бих могъл. Вече съм на 57 години, а знаете, че девойките се интересуват от много по-млади мъже. Всъщност аз харесвам джаз." Ето така Антонио Бандерас коментира предложенията за певческа кариера. Но все пак звездата от "Десперадо" не отказва да се превъплъти в образа на един от най-големите оперни асове на днешното време - Андреа Бочели. Много скоро ще видим Бандерас в това амплоа в биографичния филм "Музиката на тишината". Лентата е режисирана от Майкъл Радфорд ("Венецианският търговец"), като британецът е съавтор на сценария заедно с Ана Павиняно и Бочели.

Ако през годините латино мачото не се беше разгърнал на снимачната площадка, то днес той можеше да е в редиците на успешните футболисти. В младежките си години Антонио искал да стане професионален футболист, но след тежка контузия на стъпалото си (на 14-годишна възраст), започва да търси ново поприще за изява. След като завършва училище, Бандерас прави кариера като танцьор и театрален актьор на сцената на театъра в Мадрид. Там той е забелязан от режисьора Педро Алмодовар, който го кани да участва във филма му "Лабиринт на страстта" (1982 г.). Така започва плодотворната работа на двамата знаменити испанци. През 1987 г. Бандерас изиграва ролята на хомосексуален мъж във филма "Законът на желанието", в който целува мъж. Това провокира противоречиви отзиви в испанската преса, а актьорът печели популярност. Получава куп предложения за роли. И така е до ден днешен, филмографията му наистина е впечатляваща - с над 70 роли.

Дебютът му като актьор е всъщност история, завършила с арест. Роденият на 10 август 1960 г. талант се качва на сцената на родния си град Малага. Там обаче го и арестуват заради изпълнението му в пиеса на немския драматург Бертолт Брехт. Политическата цензура, упражнявана от режима на генерал Франциско Франко решава, че пиесата не е подходяща за публиката. Бандерас прекарва цяла вечер в полицейския участък. След това попада още няколко пъти в ареста, докато е на турне из цялата страна с малката си театрална трупа.

Освен с работата си в киното звездата печели и от много други неща, с които се занимава. Той притежава 50% от винарната "Анта Бандерас" в провинцията Бургос в Испания. От повече от 10 години е и в парфюмерийния бизнес - работи с международната компания "Пюи", а ароматите с неговото име са сред най-продаваните в козметичния бизнес. Актьорът е и почитател на моторите - има в колекцията си едни от най-скъпите марки, както и на състезанията с тях. Затова през 2010 г. влезе в спортния бизнес - пусна свой отбор в състезанието Moto2. Тогава обяви и, че иска да е с отбора, колкото се може по-често. "Аз ще ходя на всяко състезание, ако мога, но това явно зависи от професионалните ми ангажименти в киното и театъра." Тимът му тогава не пожъна големи успехи.

Може би не знаете, но Хосе Антонио Домингес Бандерас сключва брак с втората си съпруга - актрисата Мелани Грифит, месец след като се развежда с първата си жена през април 1996 г. Месец по-късно се ражда и дъщеря им Естела дел Кармен. През годините слуховете, че артистичното семейство е пред разпад се тиражираха постоянно. Е, колкото и да не ни се вярваше, в крайна сметка това се случи през 2015 година. Антонио дори коментира развода си с Грифит.

В интервю за испанско тв шоу той заяви: "Беше напрегната година... Но животът продължава. Уважавам и се възхищавам на Мелани, тя е страхотна актриса. Тя е човекът, когото съм обичал и винаги ще обичам", обясни любимецът. След тези думи водещият на шоуто коментира: "Късметлия си, че си се влюбил отново. Желая ти щастие, на Мелани също", а актьорът възпитано благодари. Няколко месеца след новината за раздялата им той бе заснет в компанията на холандката Никол Кимпел, която е инвестиционен консултант и с 20 години по-млада от него. И в момента са заедно, макар че бягат от публичните изяви.