Автор
Woman.bg

7-те най-разпространени лъжи в социалните мрежи

Социалните мрежи са един от най-удобните, достъпни и разпространени начини за общуване.

За мнозина са и единствения шанс да си поговорят с роднините си, живеещи далеч от тях, поле за самоизява или дори инструмент за развиване на бизнес. Оказва се обаче, че тези социални мрежи дават и отлична възможност за... лъжене.

Представяме ви седемте най-разпространени лъжи в Интернет.

1. „Много хора ме питат...“

Хората често казват това, когато се опитват да предложат своите стоки или услуги. Избягват директната реклама, създавайки илюзията, че продуктът вече е търсен на пазара. Използват също така и фразата „Всички казват, че...“ - най-вече когато искат да направят изкуствена сензация от някакво събитие или явление, което всъщност не интересува никого.

Във всички случаи тези формулировки не са толкова ефективни, колкото си мислят хората. Ако човек наистина се интересува от темата, той ще прочете материала до край. Но ако текстът не му хареса, нищо няма да задържи вниманието му.

2. „Заради това изгубих много последователи...“

Тази фраза е разпространена сред потребителите на Twitter – те казват това, когато пишат нещо провокационно или остро политизирано. Възможно е наистина да са изгубили двама или трима интернет-абонати, но това им позволява да заявят гордо, че далеч не всички споделят „революционните“ им идеи.

В социалните мрежи мнозина се стараят да привлекат вниманието на възможно най-много хора. Но тази натрапчивост е подобна на запознанство, при което един човек бърка в окото на друг и когато не вижда реакция казва „Ей, аз ти бръкнах в окото! Не видя ли? Замисли се, скоро ще те подлудя с бъркане в очите!“.

Четете още: Какво говори Facebook профилът за личността ви?


3. „Току що получих съобщение, че...“

Разбира се подобна формулировка не винаги означава, че човекът лъже. Във Facebook и Twitter съобщения се появяват (и отстраняват) всяка секунда. Но точно заради това е трудно да разберете дали пишещият казва истината.

4. Семейно положение или личен живот – „сложно е за обяснение“

По правило хората пишат нещо такова, когато една от „половинките“ обича другата, но без ответно чувство.

5. Списък таланти

Много интернет-потребители са склонни дори след един-два урока по танци да напишат гордо, че са танцьори. Или пък като напишат една-две статии в блога си да се обявят за писатели.

Ако вярваме на написаното в социалните мрежи, живеем сред стотици гениални художници, актьори и музиканти – точно така се представят някои блогъри. Но в крайна сметка заниманието им се оказва просто хоби, на което те посвещават минимална част от времето си. Разбира се в творчеството и хобитата няма нищо лошо, но е добре хората да бъдат честни и да осъзнават, че има към какво да се стремят.

6. „Не вися тук по цели дни (нощи)!“

Социалните мрежи са ефективен инструмент за общуване и самореклама, но прекомерното увлечение по тях понякога води до депресия и потиснатост. Психолозите все по-често предупреждават за това.

Повечето възрастни хора го осъзнават, затова периодично пишат при общуване в социални мрежи нещо от сорта на „Рядко съм онлайн, нали знаеш, зает съм“, за да не оставят впечатлението, че прекарват цялото си свободно време в интернет.

Четете още: YouTube раздава музикални награди


7. „Няма да посещавам повече този сайт“

Най-големият плюс и при това най-големият минус на Интернет е, че в него висят хора. А хората не винаги са уравновесени, адекватни или доброжелателни. След умел „тролинг“, недоразумения или други конфликти при общуване в социални мрежи потребителите са склонни да си кажат „Никога повече няма да вляза в този сайт!“.

Но практиката показва, че всички се връщат – защото съвременният човек трудно може да си представи живота си без „хаштагове“, „лайкове“, „постове“ и „туитове“. А социалните мрежи от своя страна му предлагат нещо друго – човешко общуване, което по думите на Антоан де Сент-Екзюпери е най-големият лукс на света.