Зависимостта-дали към алкохола, дрогата или хазарта, е едно от най-страшните предизвикателства в човешкия живот. Звездите не правят изключение, защото и те имат своите слабости. Ето най-вдъхновяващите примери на известните, успели да преборят зависимостта си.

Анджелина Джоли

"Пробвала съм почти всички известни в света вещества. Имах наистина много страшен период в живота си". Нима това са думи на една от най-красивите жени на планетата? Но биографията на Джоли разкрива, че тя е страдала от анорексия и депресия и е злоупотребявала с наркотици. Изчиства се едва преди първия филм за Лара Крофт, осиновява дете и започва любов с Брад Пит. Заобикаля се само с хора, заради които си струва да живееш.

Робърт Дауни-младши

Харизматичното момче от известно семейство в киното е обречено на успех, но Робърт не може да се справи с ранната популярност. Лудите му нощи гарантират проблеми със семейството и полицията. Осъден е на 16 месеца затвор и е изпратен принудително за лечение в клиника. След година в болницата той твърдо решава да сложи край на употребата на дрога. Приятелите му помагат да получи роли, критиката е благоразположена към него, а след триумфа на „Железният човек” той вече диктува условията на шефовете в Холивуд.

Адел

В началото на кариерата си Адел силно се травмира от начина, по които изглежда на сцената и за кураж започва да пийва по едно-две. „Веднъж така се напих, че забравих думите на собствената си песен. Това бе най-лошата вечер в моя живот”. През 2009 година гласът й отслабва заради алкохола, често отменя или закъснява за ангажименти. Тя коренно преобръща начина си на живот и се отдава на здравословното хранене.



Антъни Хопкинс

„Когато бях млад, ми се струваше, че чашката ми дава свобода, което гарантира по-добра игра. Много актьори мислят така и грешат”. През 1964 година той е уволнен за пиянство от театъра, а веднъж се събужда зад кормилото на колата си в напълно непознато място. „Често карах пиян и заспивах зад волана. Алкохолът едва не ме уби. Ако не бях спрял, щях да се въргалям в някоя канавка в Мексико”, споделя Хопкинс. В момента е на 79 години, а е трезвен от 41 години.


Дрю Баримор


Момиченцето става жертва на ранната популярност и още на 13 години е пристрастена към алкохола. Непрекъснатите скандали и истерии в резултат на злоупотребите довеждат до изпращането й в клиника за 8 месеца. След като напуска болницата, тя се изповядва в мемоари, които не изглеждат писани от дете. Работи като келнерка и модел, докато отново не открива пътя към Холивуд. В момента е успешна актриса, майка на две деца и собственик на студио.


Еминем


„Здравейте, казвам се Маршал и съм наркоман”. Това казва рапърът в документален филм за себе си. Веднъж той така предозира, че го спасява само бързата намеса на лекарите. Успява да се изчисти благодарение на чувството си за отговорност към децата си-едно собствено и две осиновени. Днес той е баща за пример, а единствената му дрога е музиката.


Кристин Дейвис

Актрисата панически се бои от излизането на сцената и затова пийва по нещо за кураж. На 25 години вече е абсолютна алкохоличка. Най-добрата й приятелка я записва на курс по йога и в група на анонимни алкохолици. Това върши работа и тя отказва чашката. Даже решава да не приема поканата за „Сексът и градът”, защото непрекъснато трябва да надига коктейли. „Беше ме страх да си позволя дори чаша вино. Чувствам се прекрасно без алкохол”, казва Дейвис.


Даниел Радклиф

Успехът на филмите за Хари Потър лишават актьора от нормален живот и той изпада в депресия. Често се появява пийнал на снимачната площадка. През 2015 години признава, че е зависим от алкохола. „Когато пийвам, ставам друг човек. Събуждал съм се в непозната квартира. Имах дълги запои и непрекъснати сривове. Веднъж излязох на улицата и се разхождах цели пет часа. Не ми се допи нито веднъж. Тогава разбрах, че тайната е чистият въздух и спорта. Днес тренирам всеки ден и не пия”.


Самюъл Джаксън

Той изпитва влечение към актьорството още като юноша и започва да учи драма. След завършването на университета се пробва в театъра, киното, в телевизията, но навсякъде без успех. Режисьорите просто не го искат, защото е отдаден на дрогата и алкохола. През 80-те закономерно се отзовава в клиника. Най-тежкият период е именно там, когато поглеждайки дъщеря си и жена си в очите, признава: „Аз съм Сам и съм наркоман”. След лечението участва в над 100 филма, печели куп награди и се превръща в примерен съпруг и баща.


Кели Озбърн


Склонността към пагубните зависимости Кели наследява от баща си Ози. Като добавим и психологически й проблеми, разбираме защо пие хапчета с шепи всеки ден. Мрази се, качва килограми, увеличава и дозата медикаменти, за да не се срине. След лечение се отдава на спорт и запис на албум и остава чиста. Днес изглежда перфектно, а от глезеното девойче няма и следа.


Стинг


Трудно е да повярваме, че преди години Стинг е бил истински любител на алкохола и упойващите вещества. Заради постоянните му запои първата му жена си тръгва заедно с двете им деца. Това го кара да се вземе в ръце и да наблегне на кариерата си. Днес той е успешен музикант, съпруг и баща на цели шест деца.


Стивън Тайлър


Секс, наркотици и рокендрол –това е стилът на живот на младия Стивън. След 20 години борба с пороците с помощта на втората си съпруга, музикантът най-сетне си стъпва на краката. За периода, в който е зависим, обяснява просто: „Причиних много болка на семейството, децата и приятелите”.


Елтън Джон


Сър Елтън Джон се пристрастява към упойващите вещества като млад, за да пребори срамежливостта си. Наркотиците го скарват с приятелите, майка му напуска страната, а след предозиране едва не губи живота си през 1975 г. През 1990 година се оставя в ръцете на лекарите и минава пълен курс на лечение. „Огромна част от моя живот мина напразно, защото заради зависимостта си бях затворник на самия себе си”, казва той.


Бритни Спиърс

Бритни започва кариерата си още като дете - в хор, в телевизията, като самостоятелна певица. След 3 албума за 3 години, натоварен график, много пари и слава, започват проблемите й с наркотиците, алкохола и семейните скандали. Лишаването й от родителски права върху двамата й синове, допълнително натоварва психиката на Спиърс. Баща й я спасява, като успява да й осигури правото да вижда децата си, изхвърля от обкръжението й другите зависими и я обгражда с любими хора. След като се справя със зависимостта си, кариерата й отново тръгва нагоре.


Четете още: Последните девственици на Холивуд