Автор
Ева Лъчезарова

Зъбоболът - как да преодолеем кошмара на растящия мъдрец

Като малка очаквах с нетърпение да ми пораснат мъдреците, все още бях запленена от приказката за феята на зъбките, за която майка ми разказваше и заради която оставях падналите си зъбчета под възглавницата. Смятах, че щом започнат да ми растат мъдреците ще означава, че вече съм пораснала и самостоятелна. Според народните поверия, пък, тези зъби се появяват, когато душата укрепне, достигне зpялост и човек придобие житейска мъдрост.

До тук всичко звучи приказно, обвито в ореола на детското въображение, но за съжаление, често реалността е доста по-различна и болезнена.

Всъщност, мъдреците са последните от постоянните зъби, с които човек се сдобива, обикновено когато е на възраст между 17 и 25 години, но понякога могат да се появят и след 30-тата му годишнина. Обичайно, поникването им е съпроводено с болка и дискомфорт и може да причини проблеми от различно естество.

Смята се, че мъдреците са наследство от предците ни и са се развили в следствие от нуждата им от по-голяма дъвкателна сила при консумирането на сурова, необработена храна. Диетата на съвременния човек, обаче, включва предимно сготвени и меки храни, което до голяма степен обяснява и постепенното отпадане на функциите на тези зъби. В процеса на еволюция се наблюдава и тенденция за намаляване на размера на челюстта в полза на увеличаване на мозъковия дял на черепа. Днес тя е с 10-12 см по-малка, което допълнително усложнява появата на мъдреците, които не успяват да прорежат венеца и да се покажат поради липса на достатъчно място в челюстта.



При мен, в разстояние на няколко години, се появиха и четирите мъдреца и въпреки, че не се стигна до допълнителни усложнения, чувството, което съпроводи целия процес беше странно и неприятно – изпитвах тъпа, но постоянна болка, която ту отшумяваше, ту се обостряше отново. Първоначално сметнах, че просто ме боли поредният зъб, но не след дълго установих, че всъщност болезнените усещания са предизвикани от новия зъб, който се опитва да си пробие път. Преди да успея да отида на зъболекар, болката стана силна и пулсираща. След разговори с приятели се оказа, че това е масовият случай, но за щастие има различни средства, които могат бързо и ефикасно да потушат болката и възпалението и да ни помогнат по-лесно да преминем през този процес.

Моят избор е обезболяващо, което действа бързо, като Ибурапид, например. Той съдържа ибупрофен и действа при лека до умерена болка. Винаги го нося в чантата си, защото никога не знам кога ще ме сполети зъбобол, главоболие или пък менструална болка.

И въпреки всичко, задължително се консултирайте със стоматолога си, когато започне да ви расте мъдрец, защото често той притиска останалите зъби, за да си направи място и това може да доведе до нежелани реакции и последици.

(в материала има продуктово позициониране)