Автор
Цвета Герчева

Температура - кога трябва да вземем мерки

Главоболие, отпадналост и липса на тонус - когато настинката се настани в тялото ни, искаме само едно - да я " прогоним" възможно най-бързо. Кой обаче е най-честият моментът, в който истински се притесняваме и се "предаваме" на болестта? Обичайно това са часовете, в които вдигаме висока температура. В отговор на това, обаче, лекарите ни съветват при стойности под 38°C да не изпадаме в паника и да не прибързваме с опити да я понижим. Макар и да ни носи негативно усещане, температурата всъщност е нормална реакция на организма. а покачването на градусите не е нищо друго, освен защитен механизъм на тялото срещу разпространението на вирусите.

Как работи тази система накратко? Когато вирусите нахлуят в организма, те имат способността да проникват в клетките ни и тъй като щамовете са агресивни - веднъж заразена, клетката предава инфекцията на все повече околни клетки. Така за едно денонощие тялото може да се окаже под обсада на заразата.


Защо обаче вдигаме температура? Когато имунната система регистрира наличието на вирусни клетки, в тялото ни се случва нещо невероятно - то активира своя защитен механизъм за унищожението им като покачва температурата си. Причината е, че повечето вируси се разпространяват в определени температурни граници. Когато им стане по-горещо, те спират развитието си. Реално, вдигането на температура означава две неща - че тялото е регистрирало наличие на бацили и че имунната система се бори с тях.



Често, за да подпомогнем организма в този процес, ние инстинктивно се завиваме с няколко одеяла и обличаме топли дрехи. По-правилният подход в такива случаи е налагането със студени компреси, които да отнемат от топлината на тялото, както и проветряването на помещението, в което се намираме. Изключително важен е и приемът на достатъчно течности – вода или топлите чайове, който сгряват тялото отвътре.



Как още можем да помогнем на организма да се справи с високата температура? На пазара има различни лекарствени средства, които могат да ни помогнат в борбата с високата температура. Сред тях са и тези, съдържащи ибупрофен, който освен температуропонижаващ, притежава също болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Така помага на тялото да се справи с вируса и същевременно способства да се почувстваме по-добре като понижава температурата.


Ибупрофенът е и активната съставка на Ибурапид. Приемът на този лекарствен продукт, води до бързо начало на действието и овладяване на температурата, благодарение на иновативната разработка на Химакс Фарма, позволяваща разпадането на таблетката да стане до 1 мин., а разтварянето й - до 5 мин.

(в материала има продуктово позициониране)