Трябва да признаем, че голяма част от жените мразим месечния си цикъл и непрекъснато се оплакваме от него, защото обикновено го свързваме с резки промени в настроението, допълнителна нервност, а често и с болка. Но всеки проблем има своите добри и лоши страни и само от нас зависи коя гледна точка ще изберем. Това важи включително и за „онзи“ период от месеца, който никак не е любим на дамите. Ето и някои положителните страни, които искрено вярваме, че ще ви помогнат да се почувствате по-добре:

- Това е време на естествена детоксикация – месечният цикъл е естествен механизъм, който помага на тялото като изчиства репродуктивната система на жената от бактерии и токсини. По време на цикъла тялото се разделя и с излишното желязо, което предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Забелязали ли сте и че доста по-често ходите до тоалетна?

- Емоционална детоксикация – този период от месеца е много подходящ и за емоционално пречистване. Специалистите твърдят, че докато сте в цикъл лявата и дясната половина на мозъка ви работят в добър синхрон и сте много по-чувствителни към всяка информация, която възприемате. Затова и по-често реагираме остро на дразнителите от външната среда, нервността ни се засилва и по-трудно контролираме реакциите си. Добра идея е да си направите дневник, в който да описвате освен как се чувствате и какви са вашите мечти и надежди. Добре е в този момент да се запитате как най-важните аспекти от вашия живот са се подредили и дали сте доволни от тях или по-скоро трябва да поработите още. Това по-дълбоко вглеждане във вас самите ще ви помогне да се разделите с нещата и отношенията, от които вече нямате нужда.

- Време за заслужена почивка – замисляли ли сте се, че този период от месеца може да бъде използван и като време за заслужена релаксация. Свикнали сме всичко да е изключително забързано и нетърпящо отлагане. Истината обаче е, че всеки човек има нужда понякога да забави темпото. Дните на месечния цикъл могат да ви послужат вместо график за почивка, който да следвате всеки месец. Колко често иначе предвиждате време само за почивка, без да пътувате някъде?

- Имате чудесно извинение да си хапнете малко повече шоколад – това дори има медицинско обяснение. По време на цикъла мускулите на матката вършат доста работа и се свиват повече от обикновено, така че имат нужда от допълнителна доза магнезий, който се съдържа в черния шоколад.

- Това е периодът, в който да се отдадете на по-щадящи тренировки – прекалено много тренировки в този период от месеца не са добра идея. Скорошно изследване сред жени атлети показа, че по време на цикъл те са по-склонни към контузии, а твърде тежките тренировки могат да доведат до нередовна менструация. Разбира се, не ви съветваме да не правите абсолютно нищо, защото умереното движение може да облекчи някои от симптомите, с които се сблъскваме всеки месец. Достатъчна е щадяща йога тренировка или пък дълга разходка.

- Не търпете болката - За съжаление по време на цикъл се сблъскваме и с нежелана болка, която допълнително нарушава баланса в тялото ни. В такъв случай най-добре прибегнете до средство като Ибурапид. Той действа безотказно при лека до умерена болка и може да се превърне във вашия най-добър приятел в дните от цикъла ви. Той действа благоприятно и при главоболие, така че може да го носите винаги със себе си в дамската чанта, просто така, за да бъдете спокойни, че сте подготвени за всяка ситуация.

(в материала има продуктово позициониране)