Може и да ви звучи странно, но е истина. Женените хора са около 40% по-малко застрашени от сърдечни болести и от инфаркт, отколкото необвързаните. Учените от университета Кийл във Великобритания са стигнали до извода, че наличието на партньор ни кара да се грижим по-добре за здравето си и да взимаме превантивни мерки.

Изследването сочи, че семейният статус на един пациент е също толкова важен фактор, колкото и зависимостите му към алкохола и цигарите.

„Това проучване доказва, че лекарите трябва да помислят за семейното положение на пациента и как то се отразява на здравето му“, споделя един от медиците, участвали в изследването.

А ето и какви са резултатите от него:



След преглеждането на данните на над два милиона души по света на възраст между 42 и 77 г. лекарите установили, че най-застрашени от сърдечни болести и инфаркт са тези, които никога не са били женени, разведените и овдовелите. Според учените бракът е най-силната форма на социална подкрепа. Освен това женените са много по-малко заплашени и от деменция.



„Хората, които не са сами и имат човек до себе си, са много по-склонни да потърсят медицинска помощ, когато имат някакъв здравословен проблем. Много често при мен идват мъже, които имат сериозни оплаквания, но въпреки това казват, че нямало да ме потърсят, ако не били жените им. Факт е, че пациентите, които имат брак са по-склонни да се грижат за себе си и да взимат лекарства, защото получават съпружеска подкрепа. А и те знаят, че трябва да се поддържат, защото са наясно, че любимият им човек има нужда от тях“, споделя още професор, участвал в изследването.

Учените все още не са разглеждали подробно въпроса при хомосексуалните двойки и тези, които все още нямат брак, но живеят на семейни начала.

Четете още: Той не ги уби, а ги направи по-силни: Как ракът промени живота на тези жени