Духовност или стремеж към мир, любов и разбиране. Много хора смятат, че тайната на духовното израстване може да намерят в книга или в някоя лекция по темата, която магически ще отключи вратите на щастието. Не е точно така. Истината за духовния растеж идва отвътре и човек трябва да премине през няколко етапа.

Ето 10 стъпки, който ще ви помогнат в пътуването към вашия личен духовен стремеж

1. Искате промяна

Първата и най-важна стъпка е самите вие да поискате промяната. Дори да изчетете много книги или да слушате духовни учители, те няма да ви помогнат, ако самите вие не вземете съзнателно решение за промяна. Духовното развитие не е цел, а пътуване по пътя на живота. Изисква време, енергия и всеотдайност. Ако искате да стане бързо и сте нетърпеливи да видите резултатите, то може да бъдете разочаровани и впоследствие да се откажете. Единствената разлика между хората, които живеят и тези, които съществуват, е мотивацията.

2. Започнете стъпка по стъпка

Има много и различни духовни практики. Всички те са лесно достъпни и може да прочетете за тях в интернет. Добре е да започнете с някаква нова практика, като медитация или йога във фитнес залата, която посещавате. След като се почувствате добре с новото си занимание и то ви хареса, тогава се насочете към още нещо ново.

3. Нови приключения

Една от големите радости в живота е да придобиваме нови умения. Ако никога не сте опитвали нещо ново, то тогава вашият живот е в застой. Затова започнете дейност, към която сте любопитни и искате да опознаете и която ще ви донесе приятни емоции. Това може да бъде писане на поезия, например. Насладете се на този процес и новите си умения. Чрез неща, които са извън обичайното ви ежедневие, вие се насочвате сами към духовен растеж и така намалява страхът ви от неизвестното.

4. Не мислете за миналото

Миналото затова е минало. То е история, която вече се е случила. Не може да се промени. Единственото, което може да се случи – е да ви натовари излишно. Приемете тези минали събития – независимо от това дали са добри или лоши, и продължете напред живота си, без да се натоварвате емоционално.

5. Поемете отговорност

Понякога не може да контролирате събитията, които се случват с вас или хората около вас. Но винаги имате контрол върху начина, по който отговаряте. Да фокусирате вниманието си на това кой или какво е причината за даден проблем, не решава нищо. Вместо това се концентрирайте върху отговора си и поведението си относно това какво може да направите, за да подобрите създадената ситуация или пък да не допускате тя да се случва отново.

6. Спрете! Направете равносметка

Животът тече с толкова бързи темпове, че понякога трябва да спрете и дори да направите крачка назад. Направете равносметка! Може да сторите това и чрез медитация. Медитацията ще ви помогне да успокоите ума си и да изчистите мислите си. Наблюдавайте живота си отстрани и вижте какво ви прави щастлив или нещастен. Тези моменти на размисъл, когато останете сами със себе си, може да ви помогнат за вашето духовно израстване.

7. Приемайте хората такива, каквито са

Още от малки сме свикнали да определяме действията на хората като ,,добри‘‘, ,,лоши‘‘, ,,правилни‘‘, или ,,неправилни‘‘. Осъзнато или не, непрекъснато правим оценка на другите. Приемайте хората такива, каквито са. Престанете да гледате с ,,критично‘‘ око. Отнасяйте се с уважение, а не с критика. Помнете – любовта е в основата на духовността.

8. Оценявайте настоящето

Когато започнете да преследвате материалното или това, което нямате, губите поглед за това, което вече имате. Светът става пречка за вас. Развийте личния си духовен стремеж, като се съсредоточите върху това, което имате сега, в момента. Ако успеете да направите това, целият свят се превръща във ваш съюзник, който ви помага да постигнете целите си.

9. Приемете нещастието

Щастието не е личностна черта, не е и ген, с който някои хора се раждат, а други не. Щастието е избор. А нещастието е естествена част от живота. Всеки има както добри, така и лоши дни. Приемайте нещастието. Така, както се лекувате, когато сте болни, така опитайте да ,,излекувате‘‘ емоционалните и духовни заболявания, като депресия, страх, несигурност, промени в настроението. За това ще ви помогне медитация, йога или релакс, за да успокоите душата си, когато се почувствате нещастни.

10. Не се страхувайте от грешките

Грешките или неправилните решения са един от най-добрите ни учители. Ако никога не сте грешили, то никога няма да научите нещо ново. Приемете грешките като начин да научите още нещо. Няма съвършени хора. Ако сте в състояние да приемате грешките си и да се смеете на себе си и на някои от постъпките си, то вие ще станете по-гъвкави.

Имайте търпение в търсене на духовния растеж. Процесът е бавен. Дори може да ви се прииска да се откажете. Духовността е едно пътуване... {*}