Автор
Woman.bg

Здравословното хранене - голямата заблуда на 21 век

Сигурни сме, че ако вие не се храните здравословно, то имате поне петима приятели, които го правят. Замисляли ли сте се какво кара хората да отделят толкова сили, енергия и време на това да мислят ежеминутно дали не слагат в устата си нещо вредно? Това не им ли нанася повече вреда, отколкото полза? Върху тези и още въпроси ще разсъждаваме в следващите редове.

През пролетта на 2014 г., Джордан Юнгер, 24, забелязва, че косата й започва да пада на цели кичури. Тя искрено вярвала, че се храни изключително здравословно, тъй като е известна блогърка с над 70 000 последователи в Инстаграм и е продала над 40 000 копия от програмата си за 5-дневно пречистване – програма, базирана на суровоядството, без глутен, без захар, без мазнина - консумация на изцяло сурови зеленчуци и сокове, които се правят от тях. Но се оказва, че здравословната диета разболява младата Юнгер. Тя страда от т.нар. орторексия (Orthorexia nervosa) - хранително разстройство, което се свързва с манията да се консумират само здравословни храни. Младата блогърка решава да потърси медицинска помощ и започва да посещава психолог, като постепенно включва в диетата си и риба. Когато последователите й разбират за това, започват да я обвиняват в шарлатанство и тя губи голяма част от поддръжниците си.



Истината е, че откакто има хора на Земята, съществуват т.нар. диети. Храната винаги е била в центъра на човешкия интерес и от незапомнени времена нейните качества са подлагани на съмнение. В най-общия смисъл здравословното хранене представлява консумацията на чисти, необработени с химикали продукти. Бързо става ясно, че това не е просто диета, а начин на живот - система от вярвания, според които ние живеем. Тази система от вярвания ни внушава, че всичко, което консумираме, е вредно и дори токсично. Разбира се, веднага се намесват критиците, които извеждат неоспорими доказателства, че в голям процент от случаите хората с хранителни разстройства, като анорексия и орторексия, са били дълги години привърженици на здравословното хранене.

Една проста равносметка ни показва следното – в магазините вече има повече авокадо по витрините, отколкото портокали, познатите ни досега зърнени култури са заменени от десетки пакети киноа, чиа, амарант, елда и всевъзможни други продукти, чиито имена доскоро дори не бяхме чували. Дори да не искаш да се храниш здравословно, пазарът ти го натрапва. Въпросът не е дали този начин на живот е глупав или не, въпросът е защо толкова много хора вярват в него?

Отговорът е много прост и е пред очите ни през цялото време. Факт е, че с индустриалния напредък супермаркетите са препълнени с всевъзможни продукти, които обаче са преработени с толкова много изкуствени оцветители и консерванти, че населението видимо започва да развива масови заболявания като диабет от втори тип, сърдечни проблеми и затлъстяване. След това се появява едно красиво момиче в Инстаграм с перфектна фигура, която твърди, че дължи единствено и само на здравословното хранене. Освен че изглежда добре, тази красива девойка се кълне, че се е излекувала от сериозно хронично заболяване и се чувства повече от добре пак благодарение на режима, който следва. Какво излиза тогава? Че това е просто начин да излезем от токсичния свят, в който живеем. Една химера, в която сме програмирани да вярваме, за да оцелеем. Инстинкт за самосъхранение, нищо повече. Той се подхранва от идеята, че повечето хора усещат как начинът им на хранене създава проблеми, с които традиционната медицина не може да се справи. Затова се обръщат към холистичната. Къде тогава е проблемът?



Проблемът е, че няма разграничаване, няма индивидуалност, а всички като стадо овце се втурват да следват моден тренд, който се превръща в тяхна религия. Следват безглутенова диета, без да страдат от цьолиакия (автоимунно заболяване, причинено от протеина глутен, който се намира в житото, ръжта, ечемика, овесените ядки), нямат непоносимост към лактозата, но пият кокосово мляко, соево, бадемово и т.н. Социалните медии допълнително влошават нещата, защото ни показват нереалния перфектен свят на красиви момичета, които твърдят, че дължат всичко на здравословното хранене. Какво лошо има в това, ще се запитате? И вие искате да изглеждате като тях. Нима това е грях? Не е грях, но е изключително грешно, защото цялата идея се гради на една псевдонаука. За която няма реални доказателства, че ще ви избави от болестите. Освен това истерията по този начин на живот показва само колко несигурни се чувстват хората по отношение на външния си вид. Толкова сме лабилни, че като удавници за сламка се хващаме за всяко едно обещание за красиво и здраво тяло. Опитайте се да оспорите техните вярвания? Ще ви изядат живи, само защото сте се опитали да спукате балона, в който те сляпо вярват, че ще им донесе щастие и изящество.

Четете още: Здравословното хранене било вредно

Неоспорим факт е, че идеята за здравословното хранене, макар и постлано с добри намерения, е пътят към ада, защото не само разболява хората психически и физически, но изкривява истината за света. Доза истина, ако потърсим, действително ще намерим, но без да стигаме до крайности. Ето тук се крие разковничето, което ни показва верния път. Научете се да отсявате плявата и да мислите рационално. Вземете най-хубавото от всичко, без да губите разсъдъка си. Ако досега не сте консумирали достатъчно плодове и зеленчуци, включете в менюто си по-голямо количество от тях, но не изключвайте останалото. Трудно е, да, защото цялата ни хранителна промишленост има нужда от промяна. Трябва да се въведе нов стандарт за храните, които да не плашат населението с вредните си съставки.

Какво можете да направите? Хранете се както обикновено, запазете спокойствие, увеличете приема на плодове и зеленчуци и най – важното – борете се за реформа в системите за производство на храни и напитки.