От близо две десетилетия хлябът е обявен за враг номер едно на тънката талия. Заради високата си калоричност насъщният ни е напълно забранен в 90% от популярните диети, а лекарите даже наскоро се произнесоха, че можем спокойно да живеем и без него. Оказва се обаче, че хлябът е една от най-полезните храни за организма ни. На него се дължи блясъкът на косата, доброто настроение и не на последно място - спокойният сън. Хлябът, който по традиция се смята за враг на диетите, се оказва и един от най-ефективните продукти при намаляване на теглото, опровергават версията за „вредната филийка” учени от Израел.

След мащабно изследване, проведено под ръководството на Олгаа Рез-Кеснер, се оказва, че тестеният продукт е идеално средство за поддържането на перфектната фигура. Израелските специалисти по хранене са разработили специална програма за намаляване на теглото, изцяло основана на диета с хляб. Според тях жените могат спокойно да употребяват до 12 филийки хляб дневно, а мъжете - до 16.

По този начин могат да се решат проблемите, заради които организмът натрупва мазнини и подобрява биологичния баланс, спомагащ изгарянето на излишните килограми. Олга Раз-Кеснер пояснява, че новата диета е изключително полезна за диабетици, тъй като контролира влечението на организма към сладките лакомства. Благодарение на затворническия режим се облекчават и главоболието, мигрената, безсънието и резките промени в настроението, без да се изискват някакви специални кулинарни навици, смята лекарката. Затворническата диета се състои от два основни етапа. По време на първата част, която продължава две седмици, човек трябва да яде през 2-3 часа, и то най-вече хляб.

През този етап можете да похапвате и неограничено количество плодове и зеленчуци без картофи и царевица. Втората част на „затворническия режим” включва макарони, ориз, риба, супи пилешко месо или яйца, които обаче могат да се консумират най-много три пъти седмично. През останалото време трябва да се придържате към системата хляб, вода и зеленчуци. Важното по време на втория етап на хранителния режим, който протича за един месец, е да запазите килограмите си и да не прекалявате с позволените храни. По този начин се задейства така наречената клетъчна памет и ако сте упорити след три месеца, мастните ви клетки ще „забравят” че са били „дебели” и ще поддържат нормалната си функция, без да складират ненужни тлъстини.

Ако пък имате спешна нужда от отслабване - минете за три дни на „строг тъмничен режим”. Да сте чули някой да е напълнял само от хляб и вода – не, нали? Ако за няколко дни не хапвате нищо друго освен насъщния и пиете вода, то със сигурност след това ще можете да влезете в любимите си дънки.