Ако обичате лилаво, днес е моментът да изберете тоалет в този красив цвят. Всъщност не става въпрос за някаква нова или странна модна тенденция, а за Световния ден за осведомяване на хората за епилепсията. Ето защо, всеки, който желае да почете всички онези, които са родени или развиват с времето този синдром, може да го направи, като се облече в лилаво.

Смята се, че този ден дължи честването си на едно малко момиченце от Канада. То страдало от епилепсия, но един ден взело твърдото решение да не се срамува повече от състоянието си и смело заявило в училище намерението си този ден, 26 март, да бъде посветен на лилавия цвят, с който всеки да покаже своето отношение към проблемите на хората с епилепсия. Със съдействието на училищното ръководство детето разказало какво представлява епилепсията, как се живее с нея и как да реагираме, ако станем неволни свидетели на епилептичен припадък. От 2012 г. в инициативата вече участват хора от всички континенти.

За да се информираме и ограмотим и ние повече по въпросите за епилепсията, се допитахме до д-р Ана Шопова – невролог към МБАЛНП "Св.Наум", клиника по епилепсия, София.

Оказва се, че в България живеят около 50 000 души, болни от епилепсия. При 50-60% от тях епилепсията започва преди 16-годишна възраст. Фебрилни гърчове получават 2-5% от децата до 5-годишна възраст.

В Европа с това заболяване са регистрирани 6 млн. Всяка година се откриват 300 000 нови случая.

За жалост, не са малко родителите, които не смеят да разкрият пред обществото, че децата им са болни. 23% от тях пазят състоянието на детето си в тайна, поради страх от лошо и несправедливо отношение към него от страна на връстниците и институциите. Броят на младите хора, които крият състоянието си пред работодатели от страх да не загубят работата си, също нараства все повече. И всичко това е заради стереотипите, наложени в съзнанието на повечето от нас спрямо тези хора – хора, които в действителност са толкова способни и дейни, колко всеки един здрав човек.

Ето защо, сега е моментът всички ние да се замислим, да почувстваме, да се опитаме да вникнем в душата и мислите на тези хора, да отворим сърцата си за тях и да ги разберем. Защото да страдаш от епилепсия не само, че не е срамно. Епилепсията е състояние, което лесно може да се овладее, а хората, които са засегнати от нея, спокойно могат да водят напълно нормален и пълноценен живот. Стига да чувстват нашата подкрепа и разбиране.

В този ред на мисли ви припомняме и някои имена на велики личности от човешката история, които едва ли сте предполагали, че са страдали от епилепсия. Такива са били Сократ, Петрарка, Гай Юлий Цезар, Александър Велики, Молиер, Ришельо, Наполеон, Нобел, Достоевски, Петър I, Нострадамус, Флобер и още много други.

Какво представлява епилепсията?

Епилепсията е заболяване, характеризиращо се с повтарящи се, непредизвикани от нищо припадъци. Произходът на думата е от гръцки език - επιληψα, което означава нападение, атака. Известна е още като morbus sacer от латински език - свещена болест. Това е едно от най-разпространените неврологични заболявания. Смята се, че един на всеки сто души в света страда от него.

Епилепсията е позната на човечеството от хиляди години. Тъй като по време на припадък, човек често се държи неадекватно за околните, в миналото се е смятало, че той е обладан от зъл дух. Това схващане било разпространено в Древния Рим и в Близкия Изток. Днес има държави по света, където за съжаление това глупаво твърдение, все още се счита за вярно. Известни са случаи, когато епилептици биват дори затваряни в затвор, само защото получават припадъци. Голяма част от тези държави са в Африка. Хипократ, който също е бил епилептик, е казвал, че хората ще спрат да се държат по този начин, единствено когато напълно разгадаят тази болест.

Защо се разболяваме от епилепсия?

Все още няма отговор на този въпрос. Лечението и диагностицирането на всеки страдащ от болестта е напълно индивидуално, но има няколко главни причини, за които е почти сигурно, че причиняват епилепсия:

- Смята се, че преди всичко епилепсията е наследствено заболяване.

- При хора с тумор в мозъка, възможността да получат епилепсия, се увеличава. Същото важи и за хора, получили тежка травма на главата.

- При тежки раждания, бебето също може да получи епилепсия.

- Възможна причина са и инфекции на главния мозък.

Затова днес апелираме към всички вас, покажете, че не сте безразлични към тези хора; че ви е грижа за тях и за отношението към тяхното състояние. Нека да сложим лилавите си дрехи и да кажем чрез тях „Не на предразсъдъците!“.