Знаем как е - сутрин сте уморени и сънливи, така че не се колебаете на път за работа да изпиете енергийна напитка. И така - поне няколко пъти седмично, особено в понеделник сутрин, ако в неделя все пак сме излезли с приятелки. А замисляме ли се как организмът ни реагира на уж енергизиращите ни и работещите за бодростта ни напитки?

Енергийните напитки карат надбъбречните жлези да отделят адреналин, като употребяващият ги се чувства по-силен, по-буден и по-енергичен. Кофеинът подхранва допълнително и централната нервна система. А в повечето такива напитки има мнооого кофеин, а именно по над 150 милиграма кофеин на литър. Максималното количество кофеин, което може да съдържа една енергийна напитка, е 320 милиграма на литър. 4000 милиграма таурин на литър е позволен, както и 22 милиграма инозитол и 2400 милиграма глюкоронова киселина на литър.

При нормална консумация от около 375 милиграма кофеин на ден няма сериозен риск за здравето, но в случай на прекомерен прием може да получите гадене, силна възбуда, сърцебиене, замаяност и гърчове – класическите симптоми на отравяне с кофеин (да, такова нещо съществува). Редовният потребител на повече от 600 милиграма кофеин на ден може да има дългосрочни последици за здравето си като хронично безсъние, гастрит, колит и дори язва и депресия.

Тауринът се грижи за повечето сила и енергия. Освен това е отговорен за метаболизма на мазнините и в малки количества се препоръчва в редица диети. Използва се и за намаляване на серните аминокиселини. Важно е обаче да знаете, че при висок прием на таурин има сериозен риск от здравословни проблеми, като най-разпространените последствия са проблеми със стомаха.

Въпреки това има изследвания, които са доказали ефективността на инозитол при лечение на депресия. До каква степен обаче това е свързано със стимулиращите ефекти на енергийните напитки, не е ясно.

Глюкуроновата киселина обикновено се добавя под формата на лактон в енергийните напитки, а производителите твърдят, че съединението помага на тялото да разгражда замърсителите на околната среда. Истината обаче е, че тази съставка се произвежда достатъчно и от собствения ни организъм, така че не е нужно да пиете енергийни напитки, за да си я набавите.

Инсултите са възможно последствие от потреблението на много кофеин. 18-годишен студент от американския щат Мисури претърпя такъв след изпиването на две големи енергийни напитки и е трябвало да прекара пет дни в болница. Лекарите обясняват случилото се като следствие от високата консумация на кофеин и подобни съставки, като уточняват, че младият мъж е имал генетично предразположение към сърдечни заболявания.

Класическата вечерна комбинация от алкохол с енергийни напитки може да доведе до неприятни последствия. Поради стимулиращия ефект, който имат кофеинът и другите съставки върху тялото, то не разпознава стандартните си граници и така консумирате повече алкохол, отколкото бихте поели, ако не пиехте енергийна напитка. Тъй като тялото класифицира веществата в енергийните напитки като опасни, те се разграждат преди алкохола. По този начин алкохолът остава по-дълго време в тялото. Проучванията показват, че след употреба на енергийна напитка в комбинация с алкохол реакциите ви стават значително по-бавни.

Четете още: Ето какво се случва с тялото ни при редовна консумация на бира