Автор
Woman.bg

За първи път в България: Бърз персонален достъп до лекар директно през телефона

Със сигурност немалко от вас, в един или друг момент, са бленували за възможността да осъществят бърз и директен онлайн контакт с лекар, който да има време да се запознае подробно със здравето ви, да даде компетентен отговор на зададените от вас въпроси; до когото да се допитвате в удобно за вас време за вашето или на близките си здравословно състояние.

Е, вече можем да си отдъхнем, защото консултацията с висококвалифициран медицински специалист директно през телефона вече е факт не само по света, но и у нас. Благодарение на революционното мобилно приложение на MedicHome ще имаме лесен достъп до компетентното мнение на здравен експерт, който ще се ангажира изцяло с разрешаването на нашите проблеми от здравословен характер. Това стана ясно при представянето на компанията и нейната иновативна платформа на 07.03.2018 г.

Филип Баерфус – изпълнителен директор и съосновател на компанията

Основен инвеститор в MedicHome е швейцарският предприемач Филип Баерфус. Амбицията му е да съкрати времето за достъп до медицински специалисти в България от средно 7-10 дни, колкото е сега, на броени минути. А целта на приложението е да осигури на потребителите навсякъде и по всяко време спешен и персонален онлайн достъп до съвет и препоръка от квалифицирано медицинско лице по здравни въпроси, спестявайки им време, усилия и средства. Технологията на MedicHome се очаква да генерира и редица ползи за медицинските специалисти - иновативен и дигитален опит в здравното обслужване и качествено консултиране на много по-голям брой пациенти за едно и също време.

Приложението на MedicHome няма аналог у нас. То стартира тестово на 23.01.2018 г. и към 07.03.2018 г. е инсталирано повече от 5000 пъти, над половината от които извън столицата, а броят на извършените онлайн консултации надхвърля 1000. За този кратък период регистрираните потребители в платформата са достигнали 2000.

Онлайн платформата ще е безплатна за ограничен период от време, като за в бъдеще потребителите ще могат да избират между различни пакети с предплатени консултации и абонамент според собствените си възможности.

Любопитно е да надникнем и върху наблюденията на създателите на платформата относно заболяванията с най-висок и съответно най-нисък процент от допиталите се до приложението досега потребители? През първия месец от функционирането на приложението на MedicHome, над 50% от ползващите го са поискали съвети относно теми, свързани с хронично заболяване, още близо 10% са отправили въпроси, свързани с детското здраве, а останалите са се обърнали към медицински специалист в платформата за друг текущ проблем - настинка, неразположение и други. Около 85% от онлайн консултациите през приложението са били напълно достатъчни за потребителите в него и им е спестило нуждата от физическо посещение на лекарски кабинет. Жените и мъжете сред активните потребители на приложението през първия месец са били почти наравно - 60 на 40 в полза на дамите.

В момента екипът на MedicHome е фокусиран върху привличането на лекари с различна специализация, които да посрещнат нарастващия потребителски интерес към мобилното приложение. За една седмица интерес да работят с платформата са проявили над 220 лекари с различни специалности - невролози, кардиолози, ендокринолози, педиатри, ортопеди, дерматолози и други. Над 90% от тях са от населени места извън София.

В кратък срок се планира да бъдат добавени още две функционалности в приложението - възможност за видео конферентна връзка с медицински специалист и организиране на посещение от лекар на удобно за пациентите място. Сред краткосрочните цели на MedicHome е и привличането на рекламодатели в платформата.

Ето какво сподели всеки един от участниците на срещата:

Филип Баерфус, изпълнителен директор и съосновател: „Искаме да променим здравното обслужване, като го направим по-бързо, по-достъпно и едновременно с това по-сигурно, както за хората с по-ограничени финансови възможности, така и за тези с високи доходи. Първият чат в приложението винаги ще бъде безплатен. С помощта на новите технологии от една страна даваме възможност на всеки да се свързва и съветва с медицински специалисти бързо и удобно, а от друга помагаме на лекарите да предоставят по-качествена и бърза услуга.“

Илонка Миткова-Чернас, оперативен директор: „Приятно съм изненадана от силния интерес на лекарите, които се свързаха с нас и готовността им да се включат в платформата. Всички ни поздравиха и смятат, че приложението на MedicHome е изключително ефективна форма за консултиране на потребителите. Установихме, че повечето от лекарите използват активно новите технологии и бързо ще се научат да използват приложението на MedicHome. На този етап целим да привлечем за работа в платформата опитни лекари. В бъдеще бихме могли да разширим обхвата от медицински специалисти.“

Д-р Георги Кънчовски, ръководител на медицинския консултативен съвет: „MedicHome идва точно навреме. Много райони на страната обезлюдяват по отношение на медицински специалисти. В почивните дни трудно можеш да се свържеш с лекар. MedicHome е шанс този проблем да бъде преодолян поне отчасти.“

Ивайла Аламанова, член на медицинския консултативен съвет на MedicHome: „Според данните 99% от активните потребители в приложението на MedicHome са отправили сериозни въпроси, касаещи тяхното и на близките им здравословно състояние. Това е ясен показател за търсенето на услугата и това колко полезно е приложението.“

Екипът на MedicHome за България, Снимки: Иван Йочев

Последно от woman.bg