Първата цялостна трансплантация на пенис и скротум вече е факт.

Операцията е извършена от лекарите в клиниката към института "Джонс Хопкинс" в Балтимор, а мъжът, на когото е направена, е войник, пострадал от самоделна бомба в Афганистан.

Самоличността на мъжа не е разкрита, но се знае, че операцията, която му е направена, е продължила повече от 14 часа и е била водена от 11 лекари – деветима специалисти по пластична хирургия и двама уролози. Тя е извършена на 26 март и мъжът вече е дотолкова възстановен от интервенцията, че се очаква той да бъде изписан от лечебното заведение тази седмица.

Донорът е починал мъж, а тестисите не са присадени поради етични причини, допълват от медицинския екип, извършил интервенцията.

"Пълното възстановяване ще е между шестия и дванадесетия месец", разкрива един от хирурзите, участвали в операцията.

"Когато се събудих от операцията, за първи път от много време се почувствах нормален", споделя самият войник.

"Очаква се трансплантацията да помогне да се възстановят нормалните уринарни и сексуални функции na този млад човек", разкрива доктор Андрю Лий. "Нещо, което е невъзможно посредством реконструкция на половия орган", допълват от медицински журнал.

"Някои рани от войната са видими и будят съчувствие у всички нас, но други са скрити. Това обаче далеч не означава, че те са по-малко емоционално болезнени", допълва доктор Лий.

Медикът споделя, че подобни физически травми будят усещането за срам и се превръщат в тема табу. Той обаче се надява тази успешна операция да постави началото на серия от такива, които да върнат нормалния живот на достойни хора, станали жертва на ужаса на войната.