Херпесната инфекция не може да се скрие. Тя не е незабележима. Вирусът Herpex simplex тип I е причинителят на най-широко разпространения херпес, наричан още стреснушка.

Той избира нежната лигавица на устата и кожата около устните и носа. Този херпес, с лечение и без лечение, преминава за 7-8 дни, като след време отново може да се появи и то на същото място.

Неслучайно за вирусите на херпеса специалистите казват, че се движат по " утъпкана пътека". Появата на херпес симплекс се усеща мигновено с чувство на парене и сърбеж. Ако внимателно си припомним при какви обстоятелства и изживявания сме получили херпес, със сигурност ще установим, че преди това сме били стресирани, уплашени и притеснени. Затова профилактика на херпеса на устните са поддържане на имунната защита и методи за справяне със стреса.

Вирусолозите обясняват, че с херпесните вируси се заразяваме още в детството. Те съществуват в нас и чакат провокация. Активират се от повишена температура, при грип, пневмония или хормонални промени, свързани с менструалния цикъл при жените.

Вирусът Herpex simplex тип II е с друга предпочитана локализация - в областта на гениталиите на мъжа и на жената, както и по кожата около тях.

Ефективно лечение на гениталния херпес има, но не трябва да се провежда самолечение. Съществуват лекарства както за локално приложение, така и медикаменти за пиене. Прегледът за генитален херпес е добре да се извърши от гинеколог, вирусолог или дерматолог.

Докато сте с херпес, не целувайте никого и се ограничете от сексуални контакти до пълното излекуване, за да ограничите разпространяването му.

Най-тежката от херпесните инфекции сe причинява от Herpes zoster, който предизвиква и дребната шарка - варицелата. Той е неприятен заради по-голямата площ на обрива и много силната болезненост. Ако имаше скала за болката, тази от херпес зостер ще се подреди доста напред, посочва bTV, цитира dete.bg.

Лечението при херпес зостер се провежда в болница. Най-често инфекцията обхваща области по хода на междуребрените нерви, лицевия, слуховия и очен нерв. Дълго време в продължение на месеци остават неприятни болки в областта на вече изчезналия обрив – постзостерна невралгия.

Тогава може да се провеждат физиотерапевтични методи, акупунктура, използване на хомеопатичните средства, които ускоряват оздравяването и балнеолечебни процедури.