Автор
Woman.bg

Всичко, което трябва да попитате гинеколога си

Всяка жена се доверява на специалист гинеколог, при когото се чувства комфортно и от когото би могла да получи информация за интимното си здраве и за сексуалния си живот, особено в днешно време, когато всички говорим открито по тези теми. Но въпреки това статистиките сочат, че гинекологичните заболявания се увеличават все повече. Този тревожен факт се дължи не само на недостатъчната информираност по отношение на половите контакти, но и на притеснението, което много жени изпитват по определени въпроси. Предстои да се спрем на някои от тях.

1.Гинекологичният преглед не отнема ли девствеността?

Гинекологичните прегледи не са предназначени единствено за дамите, водещи полов живот. Много девствени момичета също развиват интимни инфекции, които трябва да бъдат лекувани и за целта е необходима помощта на гинеколога. Отговорът на въпроса дали прегледът не отнема девствеността, е не. Най-важният етап при прегледа е доверието и комуникацията между пациента и лекаря. Преди всякакъв физически преглед първо се прави консултация, при която дамата споделя оплакванията си, а специалистът се запознава със здравословното й състояние, задавайки й въпроси, които да му дадат необходимата информация. След това при девствените момичета прегледът се извършва през ректума. В някои случаи се използва и ултразвук, а вземането на микробиология е чрез тампон, но то не може да отнеме девствеността.

2.Опасна ли е спешната контрацепция?

Понякога само едно хапче може да ни спаси и да ни помогне да избегнем нежеланата бременност, но истината е, че то би могло да окаже негативно влияние върху здравето ни. Спешната контрацепция е агресивна за организма, заради което е добре да обсъдите предпазните средства, които използвате, предварително с гинеколога си.



3.На какво се дължи пониженото ми либидо?

От една страна този въпрос би трябвало да бъде зададен по-скоро на сексолог, но от друга е добре и гинекологът ви да е запознат с проблемите в половия ви живот, тъй като те могат да бъдат следствие от влошеното ви здравословно състояние. Приемът на някои лекарства, които са предписани за интимното ви здраве, могат да окажат негативно влияние върху желанието ви за секс.

4.Забравих да изпия противозачатъчното си хапче няколко пъти. Какво трябва да направя?

Не е опасно да пропуснете един или два пъти хапчето за контрацепция, но трябва да знаете, че нарушаването на режима оказва влияние върху ефективността му. Тоест, ако често пропускате да приемате лекарството, рискът от нежелана бременност се увеличава.

5.Изпитвам болка и дискомфорт по време на секс. На какво се дължи това?

Причините могат да бъдат много и най-различни – полова инфекция, рак на шийката на матката, притеснение в работата или депресия. Но при всички случаи, ако сексът е болезнен за вас, гинекологичният преглед е задължителен.



6.Опасни ли са нарушенията в месечния цикъл?

Прекъсването и нарушенията в месечния цикъл могат да се дължат на стрес, хормонален дисбаланс, рязка промяна в теглото, климата, но може и да е индикация за по-сериозно заболяване, свързано с обмяната на веществата.

7.Трябва ли да се преглеждам често, въпреки че имам постоянен интимен партньор?

Да! Фактът, че имате доверие на човека до себе си и че двамата спазвате необходимата хигиена и сте моногамни, съвсем не ви застрахова срещу инфекции. И когато изпитате дори и малко неудобство в интимната област, не го пренебрегвайте. Отидете при гинеколога си, нека здравето ви бъде приоритет.

Четете още: Лекар откри начин да общува с хора на границата между живота и смъртта