Ново проучване разкри, че два пъти повече хора страдат от сомнамбулизъм, отколкото се смяташе преди, съобщиха британските медии.

Специалистите открили, че 3,6% от хората, или един на всеки 25 души е склонен към сомнамбулизъм. При предишни проучвания данните гласяха, че един на всеки 50 може да се „похвали” с тази диагноза.

Броят на хората, които са ставали по време на сън се е увеличил на почти трима на всеки десет, или 29,2%.

В анкетата участват 19 136 души. 80% от хората сомнамбули казват, че са ставали и вършели разни неща поне в продължение на пет години, а 1/3 имат близки от семейството, които също имат този проблем.

Сомнамбулизмът (наричан също ноктамбулизъм или ходене на сън) е сънно разстройство, при което болният извършва по време на сън или сънно състояние дейности, които са характерни за будното състояние.

По време на сън са наблюдавани и дейности като ядене, обличане и дори шофиране. Повечето случаи на сомнамбулизъм обаче се ограничават до ходене, разбира се, без индивидът да го осъзнава.

Сомнамбулите се движат с отворени очи, така че да могат да се оправят в заобикалящата ги обстановка, а не със затворени очи и изпънати напред ръце, както често ги пародират в киното.

Очите на жертвата могат да изглеждат безжизнени или празни и ако бъде запитан нещо, субектът може да се забави с отговора или да не отговори въобще.

Често срещано заблуждение относно това разстройство е, че сомнамбулът никога не трябва да бъде буден по време на дейността си. По принцип няма опасност, въпреки че сомнамбулът може да бъде дезориентиран или объркан, ако се събуди.