Прекалената пристрастеност към смартфона вреди на хората, смятат учени от Нюйоркския университет Бингъмтън. Непрекъснатата употреба на мобилния телефон може да доведе до проблеми както в личния, така и в професионалния живот.

Ръководителят на изследването Исак Вагефи посочва, че напоследък телефонът се е превърнал в средство за бързо получаване на удоволствие – невроните се активизират, допаминът се покачва и се изпитват положителни емоции. Това може да причини зависимост. Любопитното обаче е, че в същото време привързаността към смартфона прави хората по-невнимателни и по-склонни да изпадат в скука.


Пристрастеността към смартфона води до депресия

Учените направили допитване сред 182 студени в колеж колко често ползват смартфони и според отговора ги разделили на 5 групи – от тези, които употребяват телефона от време на време, до тези, които са постоянно на него. Последните се оказали 7%, още 12% били привързани към телефоните си една степен по-малко. Тези 2 групи изпитвали проблеми – в личния живот, с приятелите си и в работата. Освен това при тях се наблюдавали симптоми на депресия, тревожност и по-ниска самооценка, отколкото при останалите. Исак Вагефи отбелязва, че в момента на изследването зависимите от смартфона хора са малцинство, но с развитието на технологииге техният брой по-скоро ще нарасне.

От 1997 г. до сега броят на хората с късогледство е нараснал с 35%

Специалстите предупреждават още, че увлечението по мобилните телефони и интелигентни устройства оказва негативно влияние върху очите. При това вредата от смартфоните се проявява по-бързо и по-силно в сравнение с негативните ефекти от компютъра и телевизора. Причината се крие във факта, че хората ползват обикновено мобилния телефон в движение, например в градския транспорт, и към мигането на екрана се прибавя друсането на превозното средство, което мести непрекъснато образа. Затова натоварването върху очите многократно се увилчава, предизвиквайки синдрома на компютърното зрение. Той се проявява с умора, парене, загуба на яснота на изображението. За да прочетат текст или да разгледат дребен детайл, потребителите поднасят смартфона съвсем близо до очите си, което провокира появата на късогледство. Резултатите от изследване на британски офталмотолози са показали, че от 1997 г. броят на хората с късогледство е нараснал с 35%.

Четете още: Телевизор в детските градини - за или против

Нормално човек мига 15-18 пъти в минута, но когато е увлечен в игри, четене или гледане на видео по смартфона, този процес инстинктивно се забавя до 4-5 пъти в минута, поради което сълзният слой върху очната ябълка не се обновява. Организмът се опитва да достави влага отвъртре, а това води до усилен кръвоток към очите, както и до чувството на парене и дискомфорт. И докато възрастният човек съобрази, че нещо не е наред, ще затвори очи, за да си починат, то децата по-скоро ще започнат да ги търкат с ръце, което пък може да провокира възпалителен процес.


Вреди и на слуха


Слушането на музика през смартфона най-често става с помощта на слушалки. Намирайки се на многолюдно място обаче, хората инстинктивно се заслушват и в звуците около тях, което оказва негативно въздействие на слуховия апарат. Освен това силата на музиката от слушалките често е с децибели, далече от оптималните.

Симптоми, които алармират за зависимост към смартфона

Ситуацията с негативните ефекти от смартфоните се усложнява още повече, когато човек започне да се пристрастява към тях. Затова учените определиха няколко симптома на зависимост към мобилните телефони, които налагат консултация със специалист:
* когато смартфонът се използва като средство за бягство от проблемините или намаляване на чувството за безпомощност, вина или депресия;
* когато виртуалният живот стане по-важен от реалния;
* при желание да се проявява смартфонът постоянно постоянно, даже при липса на сигнал – позвъняване или вибрация;
* когато липсата на смартфон предизвиква тревога.