Автор
Woman.bg

Внимание! Опасна съставка в лаковете за нокти

Най-популярните марки лак за нокти отвъд океана са много по-вредни, отколкото си мислим. До това заключение стигнаха американски уени, след като изследвали 24 жени за наличието на токсини в тялото им. Оказало се, че източникът им не е нищо друго, а... лакът за нокти.

Според тревожните резултати 100% от участничките показали признаци на трифенил фосфат, само 10 часа след нанасяне на лак за нокти.

В последващо изследване същите учени проучили 10 различни лака за нокти за евентуалното наличие в тях на трифенил фосфат. Открили го в 8 от тях. Върху етикетите на два от въпросните лакове името на химикала не било упоменато, както е редно да бъде направено. Това може да означава само едно - 20% от лаковете за нокти, продавани в САЩ, съдържат опасен химикал, чието име не е посочено като съставка и което е изключително опасно за всички нас като потребители.

Какво представлява трифенил фосфат?

Трифенил фосфатът, известен още като ТРНР, е изключително опасен за ендокринната система. Той може да окаже пагубно въздействие върху нормалната функция и развитие на хормоните, както и да засегне метаболизма и възпроизводството. Нещо, което е особено опасно за младите момичета, които редовно използват лак за нокти, но не по-малко фатално и за всички останали, изложени на въздействието на ТРНР.

С какво още е известен въпросният трифенил фосфат?

Невротоксин (с последици за развитието)
Ендокринен токсин (трови ендокринната система)
Полов токсин (трови репродуктивната система)
Дразнител на кожата и алерген

Други вредни за здравето химикали, съдържащи се в лаковете за нокти

Формалдехид – канцероген, който се разтваря във водата и във въздуха. На него именно се дължи силния и пронизващ мирис на лака за нокти. Честото излагане под негово въздействие води до дразнене в гърлото, астма и затруднено дишане. Хората с хронични заболявания са особено податливи на натравяне с формалдехид.

Толуен – канцероген, който дразни кожата и спира развитието при децата. Тревожно е и откритието на учени, които установиха наличието на следи от него в кърма!

Дибутил фталат – някои марки лак за нокти заменят наличието на ТРНР в състава си с този фталат, но той също не е полезен за здравето ви. В действителност той води до същите рискове за здравето като токсините, смущаващи функцията на хормоните и репродуктивната система.

Четете още: Огромните рискове, които крие гел лакът

Източник: healthy-holistic-living.com