Късната вечеря е опасна! До това тревожно заключение са стигнали испански учени, след като проведоха щателно проучване на група жени и мъже, страдащи от рак на гърдата и съответно - рак на простатата, съобщава сайтът Лайф.

Екип от Глобалния институт за здравето в Барселона изследвал 1205 дами с рак на млечната жлеза и 621 мъже с рак на простатата. В тестовете взела участие и контролна група доброволци без онкологични заболявания. Те попълнили формуляри за своя режим на сън и хранене.

Резултатите се оказали повече от красноречиви. Специалистите установили, че най-малък риск от развитие на рак на млечната жлеза са имали жените, които са вечеряли най-малко два часа преди нощния сън.

Туморите най-рядко били откривани при хората, при които интервалът между двата процеса бил достатъчно отдалечен във времето и при всички случаи бил повече от два часа.

Учените обясняват възникването на рака на гърдата и простатата с активността на хормоните, чиито колебания зависят от денонощните ритми на организма. А късното хранене е една от причините, които водят до нарушаване именно на тези циркадни ритми, което безспорно се оказва и водеща причина за онкологично заболяване.

Четете още: Основното средство срещу рака е здравословният живот