Всеки иска да се храни здравословно. Оказва се обаче, че когато става дума за здравословно хранене, специалистите съветват да избираме храните, с които се храним според цвета им.

Колкото по-тъмен и по-ярък е цветът на храната, която ядете, толкова повече хранителните вещества и фитохимикали има тя. Този съвет важи за много храни.

Например, оказва се, че черният хляб има повече витамини и фибри, отколкото белият. Спанакът, морковите и другите зеленчуци, които имат много ярък цвят, предлагат повече бетакаротини в сравнение с целината, краставиците и други подобни зеленчуци, които нямат толкова силно изразен цвят, пише inews.bg.

Но невинаги този съвет е валиден – според специалистите не всички "тъмни" храни са по-полезни от "светлите" такива.

Изданието The Globe and Mail предлага списък на няколко вида храни и техните хранителни вещества, съобразно цветовете им:

Яйца с тъмна черупка срещу яйца с бяла

В този случай кафявият цвят на черупката на яйцето не означава непременно, че те са по-питателни от белите такива. В случаят цветът на яйчената черупка не отразява по никакъв начин хранителните вещества на продукта - или качеството и вкуса на едно яйце. Всъщност, цветът на черупка на яйцето зависи от породата на кокошката, която го е снесла. С бяла или кафява черупка, едно голямо яйце съдържа 76 калории, 5 грама мазнини, 1,6 грама наситени мазнини и 193 милиграма холестерол.

Кафява захар срещу бяла захар

Кафявата захар, колкото и да е модерно, не е по-добра от бялата, когато става въпрос за захар. Кафявата захар всъщност е бяла захар, с добавена меласа (тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло). Меласата е добър източник на минерали като калций, магнезий и калий и микроелементи, но количеството, което се озовава в една чаена лъжичка кафява захар, се оказва незначително.

Тъмно птиче месо срещу бяло птиче месо

Месото от гърдите на пилето има по-малко калории и мазнини, отколкото месото от бутчетата, например. Но все пак, едно пилешко бутче съдържа 132 калории и 2 грама мазнини. Но ако искате да ядете повече хранителни вещества, тъмното месо е по-добрият избор. Тъмното пилешко месо има повече желязо, цинк, мед, манган, фолиева киселина и рибофлавин от бялото.

Ръжен хляб срещу бял хляб

Почти във всички диети се препоръчва да се яде ръжен вместо бял хляб, защото той е по-хранителен. Но това невинаги е вярно. Съставките, от които е направен ръженият хляб, са почти същите като по-голяма част от брашното, с което е направен и белият. Единствено може да има добавки от меласа или карамел, за да се добие желаният тъмен цвят на хляба.

Extra Virgin зехтин срещу Light зехтин

В този случай тъмният цвят на Extra Virgin зехтинът означава повече антиоксиданти и фитохимикали. Това е така, защото маслиновото масло, от което той се изработва, не е рафинирано - маслото се извлича от маслини, с използване на минимална топлинна обработка и без химикали. Light зехтинът пък е високо рафиниран с химикали и топлинна обработка, за да се получи мекият вкус. В случая отново цветът няма никакво значение – едно супена лъжица Extra Virgin или Light зехтин съдържат еднакво количество вещества - 14 гр мазнини и 120 калории.

Портокал срещу ябълка

Не пренебрегвайте ябълката! Въпреки че нейният плод е бял на цвят, тя съдържа антиоксиданти и предпазва от инсулт. Разбира се, няма как да "победи" портокала по съдържание на витамин С, но все пак е полезна, колкото и оранжевият плод.

Това твърдение е доказано с проучване, проведено през есента, сред повече от 20 хиляди възрастни. Оказало се, че приемът на бели по цвят плодове и зеленчуци – като например, ябълки и круши, влияе повече за предпазването от инсулт. Този фактор не е бил засегнат след консумацията на оранжево или жълто оцветените плодове, каквито са повечето цитруси като портокалите и лимоните.

Въпреки това – няма плод или зеленчук, който да е нездравословен за нашето здраве, категорични са специалистите. Те съветват да се ядат, колкото се може повече плодове и зеленчуци всеки ден, за да се приемат повече витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които се съдържат именно в плодовете и зеленчуците.