Учени създадоха шоколад с плодов сок вместо мазнини. Здравословната алтернатива на сладкото изкушение заменя до 50% от съдържанието на мазнини в шоколада с плодов сок.

Химиците от университета Уоруик твърдят, че новият вид шоколад също ще се хареса на любителите, след като прекарали месеци в усъвършенстване на вкусовите му качества.

"Всички обичат шоколад, но за съжаление всички знаем, че много шоколади са с високо съдържание на мазнини. Именно мазнината обаче придава на шоколада вкуса, който хората толкова много харесват – копринено гладка текстура и начина, по който се топи в устата. Ние открихме начин да запазим всички тези характеристики на шоколада, но с плодов сок вместо мазнина.



Изследването ни е само отправна точка към създаването на здравословен шоколад, установихме химията зад тази нова технология, но сега се надяваме хранителната индустрия да използва метода ни, за да създаде вкусни шоколади с ниско съдържание на мазнини", заяви д-р Стивън Бон от факултета по химия на университета Уоруик, предаде БГНЕС.



Изследователите намалили голяма част от мазнините в кокосовото масло и млякото, които отиват в шоколада, като ги заменили с малки капчици сок с размери под 30 микрона в диаметър. Те влели портокалов сок и сок от червени боровинки в млякото, черния и белия шоколад, използвайки т. нар. емулсия Пикеринг. Крайният продукт ще има плодов вкус, признават учените. Но има вариант да се използва вода и малко количество витамин С вместо сок за запазване на шоколадовия вкус. Учените планират да разрешат на хранителната индустрия да използва техниката за създаване на здравословен шоколад.