Всички сме чували, че масажът върху определени зони от стъпалото стимулира работата на определен орган от човешкото тяло. Достатъчно е дори да натиснем леко конкретна точка с пръст, за да облекчим болката, която чувстваме. Знаем ли обаче коя област конкретно може да повлияе благотворно върху мястото, което предизвиква у нас чувство на дискомфорт? Всъщност става въпрос за уникална японска техника, основаваща се на принципа на т.нар. рефлексотерапия, според която на стъпалата на краката са разположени основни точки, отговорни за правилното функциониране на целия организъм. Благодарение на стимулирането на специфични области се предизвиква приток на кръв към вътрешните органи, а това помага за решаване на редица здравословни проблеми.

И така, според древните японски лечители, масажът на стъпалата и пръстите се смята за панацея. Прилагайки тази процедура вечер, ще почувствате подобряване на самочувствието, прилив на енергия и ще се насладите на един здрав и пълноценен сън. С топли ръце се размачкват първо стъпалата, а след това се масажират като се редуват кръгови движения, триене с лек натиск, поглаждания и пощипвания. За допълнителен релаксиращ ефект може да използвате етерично масло според предпочитанията ви.


Що се отнася до проблемните зони, достатъчно е да натискате и отпускате последователно съответната точка в продължение на една минута:

Срещу главоболие


Масажирането на връхчетата на всеки един пръст на краката последователно облекчава главоболието и стимулира умствената дейност.

Срещу болка във врата


Активното масажиране на зоната на големия пръст на крака намалява болката във врата.

За подобряване дейността на сърдечно-съдовата система

Разтягането на зоната точно под големия пръст на крака, изпъкналата възглавничка, се грижи за цялата сърдечно-съдова система и подобрява работата на сърцето. Притискането и отпускането в зоната под безименния пръст също оказва благотворно въздействие върху сърдечния ритъм.

Срещу чернодробни проблеми


Масажът на вътрешната част на крака под свода премахва тежестта от черния дроб и облекчава болката в този орган.

Срещу болки в гърба


Болките в гърба ще отзвучат, ако масажирате петата.

За подобряване на зрението

За облекчаване умората на очите и подобряване на зрението масажирайте в зоната на стъпалото под 2-рия и 3-тия пръст.

Срещу запек

За разрешаването на този проблем помага масажът в центъра на свода на стъпалото.

За пречистване на белия дроб

Масажът в областта на стъпалото непосредствено под пръстите е особено полезен за пушачите – бивши и настоящи. Стимулирането на тези точки помага за възстановяването и пречистването на белия дроб.

Срещу болка в коленете


Болката и умората в коленете можете да туширате чрез масажиране на външната страна на всяка пета.

За облекчаване на болката в стомаха

За да стимулирате доброто храносмилане е достатъчно да разтриете горната част на свода на стъпалото.

Четете още: Древна японска техника побеждава стреса за 5 минути