Хремата безспорно е едно от най-досадните неща на света. Носът е запушен и тече, главата тежи и се чувстваме така, сякаш някой ни е бил с мокър парцал.

Допълнително с това способността да мислим намалява двойно и тройно, докато в крайна сметка не започнем да се чувстваме като нещо пихтиесто, което просто усеща света около себе си.

Все пак има начини да се справим относително бързо с хремата и всички тези ефекти, които я следват. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да се вдигнете на крака и да преборите настинката възможно най-бързо, без да посягате към лекарствата.

Топлотерапия

Накиснете краката си в гореща вода, в която предварително сте сипали малко морска сол. Колкото повече издържите, толкова по-добре. Само за няколко минути във водата, кожата на краката ви ще стане розова и ще започнете да усещате положителния ефект. Само внимавайте да не се изгорите. След като извадите краката от водата, отделете време да им направите и малко масаж, като в зоните за масаж включете и ръцете. Това ще задейства кръвообръщението и ще повиши ефекта от горещата вода.

Препоръчва се и приемането на солидни количества чайове, пилешки бульони и топла вода с мед и лимон. Топлите напитки и супи допълнително загряват организма и помагат да се преборим с настинката.

Точков масаж

Споменахме вече масажа като средство за борба с хремата. Той обаче би имал много по-голям ефект, ако се приложи на точните места. Четири ключови точки на лицето спомагат за това жизнените сили на организма да се отключат, като по този начин ни дадат шанс сами да се възстановим от болестта за отрицателно време.

Точка 1 - между очите, в началото на носа
Точка 2 - симетрично разположени две точко на около 2 см от края на веждите, точно под слепоочията.
Точка 3 - две симетрично разположени точки в началото на носа, където започва да се разширява.
Точка 4 - симетрично разположени две точки от двете страни на носа - на около 1 см от него, точно там, където започват скулите.

Витамин С

Натъпчете се с плодове, зеленчуци и всичко, което би ви донесло витамини. Витамин С е антиоксидант и доказано вдига имунните сили на организма. Освен това ако консумираме витамин С от плодове или зеленчуци, ще се насладим и на освежаващия им ефект, който също не е за подценяване.

Люто

Силите на лютата храна за справяне с хремата са безспорни. Тя ще ни изпоти, ще ни загрее и незнайно как ще ни освободи от запушения нос и тежестта в главата. Не се препоръчва на хора с проблеми със стомаха. При тях обаче може да се използва коренът от джинджифил. От него може да се направи чай или да се даде да се смуче като бонбон. Последното не е от най-приятните неща, но доказано помага, като дори може да ви отърве и от болно гърло.

Източник: bulevard.bg