Със сигурност ви се е случвало в един или друг момент да се почувствате в не особено добра кондиция, съпътствана от липса на настроение и тонус. Знаете ли, че до голяма степен подобно състояние се дължи на дефицита на някои определени витамини и минерали в организма. Истината е, че повечето от нас си набавяме нужните количества желязо, натрий и витамин С. Но има и такива хранителни елементи, които често отсъстват от човешкия организъм, а в същото време са изключително необходими, за да се чувстваме добре всеки ден. Следват пет от най-важните витамини и минерали, които задължително трябва да присъстват в дневното ни меню, както и продуктите, в които най-лесно можем да ги открием:

Витамин В6

Основната функция на витамин B6 е да поддържа нормалната функция на нервите и да образува червени кръвни телца. Той се грижи и за нормалните нива на кръвната захар, регулира съня и апетита. Липсата му обикновено предизвиква чувство на раздразнителност или обърканост.

Витамин В6 се съдържа в пуешко месо, телешко месо, пилешко месо, риба, чесън, банани, сладки картофи, зеленчуци и ядки.

Витамин В12

Витамин В12 помага за преобразуването на въглехидратите в глюкоза, която дава енергия. Този витамин подпомага функцията на нервната система, грижи се за кожата и прави косата лъскава и здрава. Недостигът на този витамин може да предизвика чувство на умора, загуба на тегло, анемия, депресия и слаба памет.

Витамин В12 се съдържа в телешко месо, кисело и прясно мляко, яйца, риба, миди, черен дроб и раци.

Магнезий

Влива енергия на организма и подпомага дейността на сърдечно-съдовата система. Магнезият помага за разграждането на калция в тялото, което е от огромно значение за организма. Ако не се разгради хубаво, се натрупва и може да доведе до появата на артрит. Магнезият успешно бори остепорозата, регулира кръвното и лекува депресия, диабет и безсъние.

Магнезий се съдържа в какао, спанак, боб, жито, овесени ядки, слънчогледово семе, ядки и ориз.

Витамин Е

15 мг е дневното количество, от което се нуждае всеки човек. Въпреки че е малко като количество, повечето хора не успяват да си го набавят. Витамин Е е антиоксидант, който подсилва имунната система и намалява риска от рак на кожата. Понижава холестерола, разрежда кръвта, грижи се за кожата, косата и очите. Подсилва паметта и умствената дейност.

Витамин Е се съдържа във фъстъци, спанак, слънчогледово семе, маслини, бадеми и авокадо.

Фолиева киселина

До дефицит на важната за човешкия организъм фолиева киселина води недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци. Фолиевата киселина оказва благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, предпазва от анемия, нервни разстройства и укрепва имунната защита на организма, грижи се за паметта и сърцето. Предпазва от рак на дебелото черво. Липсата й води до анемия и съответно умора, слаба концентрация и главоболие. Тя е и задължителен елемент, включен към всички други витамини, необходими за периода на бременността. Фолиевата киселина е и горещо препоръчвана от специалистите като допълнение към храната под формата на добавка от аптеката, независимо дали възнамеряваме или не в скоро време да поемем ролята на мами.

Фолиева киселина има в портокали, ягоди, спанак, домати, броколи, пилешко, риба, яйца и гъби.