В разгара на топлите сезони разходките на открито зачестяват, но заедно с тях и рискът да си навлечем един от най-нежеланите натрапници по тялото – кърлежите – преносители на опасни заболявания като Лаймска болест, Марсилка треска и други сериозни инфекции.

Тъй като никой от нас не е застрахован от техните „атаки“, е важно да знаем как да предотвратим оптимално срещата си с тях и ако все пак, се окажем тяхна "плячка", как да реагираме своевременно.

Къде и как можем да ги срещнем

За жалост, потайният коварен кръвопиец ни дебне отвсякъде. Той може да ни причаква в засада, докато ритаме топка с децата на поляната, берем цветя в тревата, или докато спокойно си седим на пейка, наслаждавайки се на красивия пейзаж наоколо.

Обикновено се закача за дрехите или косата и оттам тихомълком, необезпокояван от нищо и никого, се промъква към кожата. За щастие, насекомото не се впива веднага, а внимателно избира мястото на ухапването. През това време, което обикновено трае 30 минути, имаме шанса да усетим, че ни е полазил и да го обезвредим навреме. За жалост обаче, самото ухапване е безболезнено, тъй като в слюнката на кърлежа има анестетик.

Най-голямата активност на кърлежите продължава до средата на юли. Те се срещат по полските и планински цветя и треви. Обикновено, току що забил се в кожата, той е с малки размери от 3-4 мм, но след като е смукал кръв, размерите му се увеличават 2-3 пъти и тогава са видимо забележими.

Мерки за безопасност

- Не ходете прекалено разголени в гората.

- По-светлите цветове са за предпочитане, защото върху тях по-лесно се забелязват кърлежите.

- Ако все пак имате открити части по тялото (вашето и на детето си), опипайте особено внимателно зоните с нежна кожа – зад ушите, подмишниците, слабините, вътрешната страна на бедрата, шията (едно от любимите им места).

- След разходка сред природата опипайте главата си, за да не е паднал кърлеж от някое високо растение.

- Отблъснете ги с аромати. Кърлежите имат непоносимост към някои етерични масла, например цитронела, лимонова трева, салвия и тамян. Прибавете десетина капки от едно или повече от тях към 50 мл лосион за тяло и се намажете с него старателно, преди излета в гората или парка.

И все пак, какво да правите, ако ви ухапе

Дори да намерите кърлеж по себе си, това все още не означава, че ще се разболеете от Марсилска треска. За това е нужно самото насекомо да е заразено и да престои достатъчно дълго време впито в тялото ви. Рискът сериозно се увеличава, ако са изминали повече от 24 часа от забиването му. Обикновено след третия ден кърлежът сам се пуска. Затова, колкото по-рано откриете паразита, толкова по-голям шанс има инцидентът да се размине без последствия.

Първото, което трябва да направите, след като сте установили наличието на кърлеж в тялото си, е да се обадите на личния си лекар или да отидете в най-близкия спешен кабинет. В случай обаче, че сте на изолирано място в планината и на голямо разстояние от града, и няма наблизо медицинско заведение, по-добре да се заемете с ваденето на кърлежа сами. Не забравяйте, че колкото по-дълго стои насекомото, толкова по-дълбоко се впива и отстраняването му става по-трудно и рисковано.

Как да извадите кърлежа

Намажете мястото с олио или течен сапун, след което със специална пинсета издърпайте кърлежа нагоре, без да го въртите в която и да е посока. Захващането на кърлежа с пинсетата става максимално близко до кожата. Тегли се бавно и внимателно. Не се препоръчва мазане с олио или вазелин, тъй като това може да предизвика задушаване на кърлежа и той да повърне поетата кръв, което от своя страна увеличава опасността от заразяване. Кожата на мястото на ухапване от кърлежа дезинфекцирайте със спирт или йодна тинктура. Изваденият кърлеж, поставете в шишенце с капачка, за да го покажете при нужда на лекар. Така специалистите ще могат да определят вида му и здравословните рискова за вас. Ако главичката на кърлежа остане под кожата, която се вижда като черна точица, потърсете хирург.

Четете още: Сезонът на пчелите и осите дойде. Как да се предпазим?