За всички шокохолици имаме страхотна новина – любимото ви изкушение всъщност е ужасно полезно за здравето ви, стига да не прекалявате.

Мащабно проучване, осъществено в Германия в продължение на повече от десетилетие, показва, че умерената консумация на шоколад намалява с почти 40% риска от сърдечни проблеми при хорана средна възраст.

В изследването се включили почти 20 000 доброволци на възраст между 35 и 65 години, а дневната консумация на какаовия десерт била следена при всички.

Така станало ясно, че тези, които приемат средно по 7,5 грама шоколад дневно (едно блокче), имат най-нисък риск от сърдечни пристъпи и други усложнения при работата на най-важния мускул в човешкото тяло.

По-интересно било, че те не страдали и от високо кръвно налягане, както онези, на които се падали само по 2 грама какаов десерт в ежедневното меню.

Разбира се, черният шоколад има най-добър и силен ефект, следван от млечния, а бялата разновидност няма почти никакво положително въздействие.

Учените обаче предупреждават, че увеличаването на количеството шоколад може да доведе до повече здравословни проблеми, включително наднормено тегло заради концентрацията на калории в него.

Дори 7 грама повече всеки ден са достатъчни, за да прекрачите границата.

Специалистите все още не са съвсем наясно на какво се дължат здравословните качества на шоколада, но са на мнение, че те имат общо с флавоноидите – антиоксиданти в какаото с доказан благотворен ефект върху човека.