Автор
Woman.bg

Страдате ли от burnout и кога е добре да вземете мерки?

„Закъснявам за работа, навън пак има задръстване, трябва да взема дрехите от химическо чистене, да купя на детето нови ръкавици, да напазарувам и да измисля вечеря, в работата имам хиляди задачи, а не трябва да забравям да взема и размери за новия гардероб“ – това са само част от мислите, които минават през ума на средностатистическата жена, само за части от секундата. Според скорошни проучвания стана ясно, че средно човек има по 50,000 мисли на ден, а цели 70% от тях са негативни. Всичко това води до добилия популярност в последните години "burnout" или синдром на професионалното изгаряне. Той се характеризира с изключително високо усещане за интелектуално, физическо и дори емоционално изтощение.

Най-явните симптоми на burnout са:

- Безсъние, главоболие

- Твърде често разболяване

- Чувството, че сте работили много без това да доведе до продуктивност

- По-често забравяне

- Раздразнителност

- Депресия

- Апатия

- Чувство на постоянна умора

- Допускане на повече грешки от обикновено

Любопитното в случая е, че няма никакво значение каква длъжност заемате или какъв тип работа упражнявате. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром. Напълно възможно е да обичате много работата си и тя да ви носи безкрайно удоволствие и въпреки това да „прегреете“.

Кои обаче са основните причини, които водят до новопоявилия се синдром?


Според доктор Травис Брадбъри, президент на TalentSmart и съавтор на книгата "Emotional Intelligence", това са:

- Големият стрес и динамиката, които съпровождат нашето ежедневие (скъсени срокове, наложителност за скоростна и в същото време адекватна реакция, задръствания и т.н.) изискват от организма поведение, което предизвиква постоянен синтез на хормоните на стреса – адреналин, норадреналин и кортизол, които дългосрочно влияят на цялото тяло – понижават имунната система, повишават сърдечно-съдовия риск, водят до изчерпване на важни за организма минерали.

- Технологичният прогрес всъщност, като че ли ни задължава да сме включени постоянно в мрежата, да сме онлайн винаги. Това размива границите между служебни и лични ангажименти от една страна, а о от друга – позволява съвсем лесно да си вземаме работа за вкъщи.

- Дългата работа пред компютъра намалява нашата двигателна активност и неминуемо намалява времето, прекарано на открито. Слънцето пък е жизнеопределящо за синтеза на серотонин, който играе ключова роля за доброто ни емоционално и психическо състояние.

От друга страна хроничният стрес на работното място, води до трайно повишаване на кръвното налягане, твърдят канадски изследователи, провели 7-годишно проучване сред около 7000 души. Непрекъснато повишаващите се изисквания на работното място, късите срокове за изпълнение и липсата на достатъчно подкрепа от колегите са в основата на проблема. Това е и причината сърдечно-съдовите заболявания да се срещат все по-често сред хора на средна възраст, заемащи ключови и управленски постове.

Как можем да бъдем адекватни на времето, в което живеем, да се отдаваме със страст и пламенност на работата си и в същото време това да не пречи на здравето ни?

Първата и много важна крачка е да признаете пред себе си, че имате проблем. Повечето от нас дори нямат време да поседят за няколко минути и просто да анализират деня си и да си дадат сметка за начина, по който прекарват ежедневието си. Това важи дори за свободното им време, кога за последно просто постояхте в тишина, без книга, без филм, без социални мрежи и без включен телевизор или радио?

Отделяйте по няколко минути на ден, за да почувствате себе и обърнете внимание дали имате някои от симптомите на burnout, които изброихме по-горе. Ако отговорът е „да“, не се притеснявайте вече сте направили първата крачка и сте разпознали проблема. Най-доброто решение винаги е първо да се обърнете към природата, както за една ободряваща разходка, така и за няколко безценни билки.

Маточината е добре позната в традиционната българска медицина като ефикасно средство за успокояване на нервната система. Действа положително за лечение на нервни нарушения – неврози, сърдечни неврози, ускорено сърцебиене, мигрена, храносмилателни смущения с неврогенен произход. Прекрасно успокоява, отстранява депресия и меланхолия, премахва стрес, напрежение, страх и безпокойство. Маточината действа успокояващо и на стомаха – стимулира процесите на храносмилане, подтиска гаденето и повръщането.

Лавандулата е друга широкоразпространена билка. Прилага се срещу нервно напрежение и безпокойството, спомага за общото отпускане на организма.
Славеща се като билка на младостта, Ашвагандата е ценена заради способността си да успокоява ума и да възстановява силите на организма. Тя помага на тялото да се справи с външни негативни въздействия и вътрешни напрежения като стрес и тревожност.

Bland е уникален висококачествен продукт, съдържащ екстракти от маточина, лавандула и ашваганда. Не съдържа захар, консерванти, оцветители и животински продукти, подходящ е за вегетарианци. Може да се приема продължително време. Вземете своята опаковка сега от най-близката аптека без рецепта.