Силното ръкостискане, смятано обикновено за признак на увереност, показва също, че човекът ще живее дълго, установиха британски учени.

Те анализирали резултатите от 33 изследвания за връзката между продължителността на живота и способността да се изпълняват обикновени физически задачи.

Хората, които по-умело се справят с прости движения като хващане, ходене, ставане от стол, пазене на равновесие на един крак, живеят по-дълго, показват резултатите.

Тези, които ходят бавно, са по-застрашени от ранна смърт в сравнение със стъпващите енергично.

Изследванията са обхванали десетки хиляди мъже и жени по целия свят, като някои от тях са проследени в продължение на 43 години.

14 от трудовете разглеждат значението на енергичното ръкостискане. Всички те установяват, че хората със „силна” ръка живеят по-дълго от тези със „слаба”.

Авторите на обобщението обаче, ръководени от д-р Рейчъл Купър, са убедени, че резултатите са валидни и за всички хора, защото ежедневните жестове и движения са показателни за здравето и издръжливостта.

"Обикновени начини за оценка като тези могат да помогнат на лекарите да откриват хората, чието здраве може по-късно да се влоши.

За тях би имало голяма полза, ако им се помогне да останат активни по-дълго" - каза д-р Рейчъл Купър.