Автор
Woman.bg

Сигурна ли сте, че не страдате от нарушен менструален цикъл?

Силното кървене е сред основните признаци, който алармира, че нещо не е както трябва. Обикновено през първите дни, менструацията е най-обилна. При тези случаи се препоръчва смяната на тампона или превръзката на всеки 3-4 часа. Ако не предприемете необходимите незабавни мерки, подобен симптом може да доведе до анемия и други здравословни проблеми.

Непоносима болка е друг знак, че организмът се бори. Според проучване 1/3 от жените, изпитващи болка по време на цикъла си, споделят, че се чувстват депресирани, а 14% от тях признават, че дори взимат отпуск, когато са неразположени. В случай, че болката се зачести, трябва незабавно да се обърнете към специалиста гинеколог. Такъв симптом може да се окаже индикатор за ендометриоза.

Усещане за гадене или силно главоболие са други два симптома за нарушен месечен цикъл. Неразположението по време на цикъл не винаги е ограничено единствено до болки в корема – то може да включва и други симптоми като гадене, повръщане, силно и натрапчиво главоболие, болки в бедрата и гърба. Ако забележите, че подобни неразположения зачестят, задължително трябва да се консултирате с лекар.

Кървенето между два цикъла не е нормално. Причините за кървене между периодите могат да бъдат от най-различен характер – от контрацептиви под формата на хапчета до болести, предавани по полов път, ендометриални полипи и, в много редки случаи, рак на маточната шийка. Скрининг при личния гинеколог ще ви даде ясната представа какъв е проблемът. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

И не на последно място, ако предменструаленият синдром (ПМС) е извън контрол, тога имате допълнителна причина да се притеснявате. ПМС засяга от 3% до 8% от жените. По време на своите менструални периоди, страдащите изпитват екстремни промени в настроението, характеризиращи се с устойчиво чувство на тъга и безнадеждност, повишена раздразнителност, гняв и много ниско самочувствие. В случай, че емоциите ви са п-осилни от всякога и са трудно преодолими, незабавно говорете с личния си лекар-гинеколог, който ще ви посъветват спрямо индивидуалното ви здравословно състояние.