Автор
Woman.bg

Сезонът на пчелите и осите дойде. Как да се предпазим?

От малки ни учат, че за да избегнем ужилване от пчела или оса, не трябва да се паникьосваме, да се движим рязко или ръкомахаме, защото това дразни насекомите и те почти задължително ще ни нападнат.

Като цяло сладникавите миризми, особено тази на банан, потта и дори бензинът привличат осите и пчелите. Освен това тъмните и ярките дрехи също ги карат да ни "набележат".

Сериозна ситуация може да се окаже нападение от няколко насекоми. В този случай спасението е да се скриете от тях – потапяне във вода или влизане в затворено и безопасно място.

Интересен факт, и страшничък в същото време, е, че когато пчела жили тя изпуска вещество, което привиква и други пчели.



Въпрос на късмет е общо взето това дали ще бъдете ужилени или не. По-важното е да знаете как да отреагирате на момента, ако тази неприятна за някои, а за други застрашаваща живота случка ви сполети.

Ако ви ужили пчела или оса, първото нещо, което трябва да направите е да извадите жилото с пръсти или в най-добрия случай с пинцета.

В жилото на пчелата се съдържа отрова, намираща се в специална торбичка, от която се изстисква отрова посредством постоянни съкращения.

Ужиленото място може да се третира със скилидка чеснов лук.

Други средства за успокояване на ужиленото място са сокът от магданоз, спирт, листо от бъз и пр., но са доста трудни за намиране под ръка в случай, че на ненадейно ужилване.

По-достъпен начин да третирате ужилването е чрез компрес от оцет и вода – измийте добре мястото по тялото, което ще успокоявате, и чак тогава нанесете компреса. Повтаряйте процедурата няколко пъти на ден, докато ужиленото място не се успокои напълно.

За облекчаване на болката се използва добре познатия студен компрес с лед.

Никотинът е много бърза противоотрова. Ако имате под ръка тютюн, наложете на ужиленото и превържете.

Дори да нямате доказана алергия към жилещите насекоми веднага потърсете помощ от лекар, ако ви ужилят в устата или носа. В такива случаи оттокът може да затрудни и дори напълно блокира дишането.