Има хора, чието най-активно време е рано сутрин, и такива, които обичат да спят до късно. Тук сме ви събрали няколко причини, поради които може да решите да се превърнете в ранобудник.

Ранобудните хора са по-щастливи

Съществуването на връзка между щастието и ранното ставане е доказано от изследване на Университета в Торонто и института Rottman Research. Ранобудниците са по-предразположени да бъдат оптимисти, за което изследователите имат две обяснения - или на ранобудните хора им е много по-лесно да следват стандартното работно време от 9 до 5, просто защото то съвпада с присъщия им циркаден цикъл или те просто са по-изложени на естествена слънчева светлина, което стимулира производството на серотонин- хормона на щастието.

Ранобудните хора учат по-добре

Проучване сред студенти в Университета на Тексас през 2008 г. показва, че тези, които стават рано, имат средно с една единица по-добри оценки в сравнение с тези, които се будят късно. Добрите резултати изглеждат пряко следствие от навиците на ранобудниците - много от тях си лягат рано, избягвайки много потенциално зловредни нощни дейности, организирани в кампусите, стават по-рано и им е по-лесно да отидат на лекции, както и имат повече часове, през които да учат.

Ранобудните хора не отлагат ставането си за по-късно

"Ранобудният човек се събужда много бързо като цяло и с много малко "мъгла" в главата си", обяснява д-р Фредерик Браун. Такива личности са готови за високо ниво на активност в ранните сутрешни часове и дори го предпочитат.

Ранобудните хора са по-продуктивни от останалите сутрин

Преди нощните птици да се отърсят от съня, ранобудните имат време да отидат да потичат, да подготвят закуска, да пият кафе със сутрешния телевизионен блок и дори да посвършат малко работа.

Ранобудните хора са по-съвестни

Ранобудниците са по-ефективни, организирани и фокусирани върху целите си и те също така са склонни да обръщат повече внимание на детайлите. По думите на д-р Фредерик Браун те са "по-бдителни, почти нетърпеливи, но по положителен начин".

Ранобудните хора са по-малко предразположени към депресия

Много проучвания свързват желанието да останеш буден до късно с депресията, макар че е спорно какъв е характерът на тази зависимост. "Ранобудните хора са наложили своите правила на обществото - кога да се става, как да се организира времето, кога да затварят магазините", коментира д-р Браун. "Нощните птици просто нямат избор. Те са принудени да прекарат живота си, страдайки от хронична липса на сън, поставяща в риск менталното им и физическо здраве", допълва той.

Четете още: Навиците, които удължават и скъсяват живота ви